На виставці «Відкриття» у Києві представили лялькові кримськотатарські композиції

На виставці «Відкриття» у Києві представили лялькові кримськотатарські композиції

Фото
Укрінформ
У Національному музеї літератури відбулася урочиста презентація виставки "Відкриття" у межах "Міжнародного освітнього культурно-мистецького проєкту "Кримськотатарські студії" ГО "Обрядова культура України".

На урочистому відкритті виставки прозвучали українські та кримськотатарські пісні, повідомляє Укрінформ. 

У Києві відкрили виставку «Відкриття» / Фото: автор і керівник проєкту Валерія Левківська

На виставці будуть представлені 65 лялькових композицій кримськотатарської традиції, які презентують 40 майстринь-лялькарок від Творчої групи "Авторська лялька-мотанка" з України та діаспори (Німеччини, Португалії, Бразилії, Болгарії, Франції та Канади).

“Крим - це частина України. Кримські татари - корінний народ України, але як мало ми знаємо про їх культуру і традиції. До цього дня ми йшли 11 місяців. На початку листопада 2022 року я почала говорити майстринями - чи цікавий їм буде цей проєкт”, - сказала автор і керівник проєкту Валерія Левківська. 

Кожна лялькова композиція передає сцени буденного і святкового життя, обряди, традиції та побут кримських татар. 

Виставка «Відкриття» надає унікальну можливість зануритись у чарівну атмосферу Криму кінця 19 - початку 20 століття. 

Читайте також: Новий радіопроєкт «Це про нас» розпочався з подкасту про кримських татар

“Виставка представляє традиції та побут кримських татар на 7 фонах - море і гори Криму, біля фонтану, на чоловічій половині, жителі Бахчисараю, старий Крим, на жіночий половині, орнамент “Орьнек”, - додала авторка. 

Автор і керівник проєкту Валерія Левківська – голова ГО "Обрядова культура України", науковий керівник проєкту – Валентина Телеуця, координатор проєкту, народний майстер України, адміністратор  групи " Авторська лялька-мотанка " , представник партнера проєкту німецько - української  спілки " Kolos" Тетяна Золочевська.

Читайте також: У Києві відкрився мистецький фестиваль «БойчукFest»

Партнери проєкту: Національний музей літератури України, ГО "Колос" Німеччина, творча група "Авторська лялька мотанка" та арт салон кримськотатарської культури «SandIQ – Скриня».

Виставка триватиме до 8 жовтня.

Як повідомляв Укрінформ, у Київській державній академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука відкрився мистецький фестиваль "БойчукFest", на якому представлено проєкти, присвячені українському монументалізму та кримськотатарській культурі.

Фото: Фейсбук/Alena Shulga

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-