Експертка надала рекомендації для допомоги в'язням Кремля

Експертка надала рекомендації для допомоги в'язням Кремля

Укрінформ
Експертка “Кримської правозахисної групи” Ірина Сєдова вважає, що задля покращення становища українських в'язнів Кремля потрібно діяти вже зараз, не чекаючи завершення війни.

Рекомендації вона надала під час пресконференції в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

“Ми хочемо порекомендувати, що можна зробити для покращення становища політв'язнів безпосередньо зараз, не чекаючи закінчення війни”, - сказала Сєдова.

Насамперед, на її думку, потрібно збирати докази щодо кожного, хто причетний до незаконного переслідування, ув'язнення людей, ненадання їм медичної допомоги у пенітенціарних закладах тимчасово окупованого Криму та РФ.

“Ми працюємо, аби скласти повний перелік причетних до цього і передати його до прокуратури. Спробуємо зробити так, щоб усіх винних рано чи пізно притягнули до відповідальності, щоб вони потрапили до міжнародних санкційних списків. Тому що сьогодні вони мімікрують: звільняються з кримських тюрем, де скоювали злочини, переїжджають до Москви. Керівники медичних, санітарних частин пенітенціарних закладів у Криму та РФ мають усю інформацію про стан здоров'я політв'язнів, проте навмисне вчиняють так, щоб людей не лікували. Це — інструмент тортур, переслідування або ж злочинна бездіяльність”, - наголосила Сєдова.

За її словами, визволення цивільних полонених має стати окремим напрямком роботи держави.

Читайте також: Україні потрібен механізм надання допомоги звільненим цивільним політвʼязням - правозахисник

“Міжнародне гуманітарне право не містить норм задля обміну цивільних на цивільних... Та цей механізм слід створити, включивши до списків повернення додому політв'язнів, які перебувають у критичному стані і можуть не дожити до закінчення війни”, - заявила вона.

Правозахисниця також наголосила на необхідності ефективної роботи міжнародних моніторингових правозахисних місій на тимчасово окупованих територіях та в РФ.

“Вони мають зробити проблеми політв'язнів публічними, тоді збільшуються шанси врятувати людину”, - зауважила Сєдова.

Крім того, за її словами, слід розробити ефективну державну програму фізичної і психологічної реабілітації для колишніх бранців та членів їхніх родин.

“Зокрема, слід розробити підзаконні акти до закону про підтримку політв'язнів”, - вважає Сєдова.

Як повідомляв Укрінформ, постійна представниця Президента України в АРК Таміла Ташева наголосила, що всі політв’язні, які опинились у місцях несвободи через сфальсифіковані обвинувачення з боку окупантів за вироками окупаційних судів, після деокупації півострова будуть звільнені без перегляду справ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-