Крим буде простіше реінтегрувати в Україну, аніж Донбас - Лібанова

Крим буде простіше реінтегрувати в Україну, аніж Донбас - Лібанова

Укрінформ
Факт війни на Донбасі, через що звідти виїхала більшість проукраїнського населення, ускладнить реінтеграцію деокупованого регіону до України.

Про це заявила директор Інституту демографії та соціальних досліджень Елла Лібанова в ефірі програми «Укрінформ: вечірній стрім».

«Я переконана, що Крим і Донбас - це різні речі. Нам значно простіше впоратися в Криму: якщо звідти прибрати російських військових, то там залишиться висока частка людей, налаштованих проукраїнськи. Бо коли Крим анексували, там не було війни, і багато людей просто не виїхали звідти, попри свої настрої. Друга особливість Криму - там є кримські татари, які налаштовані проукраїнськи», - сказала вона.

Читайте також: У Криму за проукраїнську акцію затримали 15-річну дівчину - ЗМІ

Лібанова зазначила, що ситуація з Донбасом є принципово іншою. Зокрема, «там була пролита кров», і «формально немає російських військових». Водночас через бойові дії переважна більшість проукраїнськи налаштованих осіб виїхала. За словами експертки, Україна має готуватися до того, що деокупація Донбасу викличе спротив людей, які проживали під російською владою з 2014 року. Це, своєю чергою, зумовить ризик появи проросійської влади на місцевих виборах.

«Я не розумію, як ми можемо там організувати вибори - місце чи немісцеві. Мене найбільше непокоять саме місцеві вибори. Ми що, отримаємо там проросійську владу? Як європейці 21 століття ми не можемо, як у Судетах, посадити німців у потяг - і нехай їдуть собі. Тож певного рецепта нема, принаймні, я його не знаю», - аргументувала Лібанова.

Читайте також: У Криму окупанти провели незаконний обшук у будинку сім’ї журналіста Ібраїмова

Російська Федерація розпочала вторгнення в Україну у 2014 році. Тоді агресору вдалося захопити Крим, а також частину Донецької та Луганської областей включно з обласними центрами.

24 лютого 2022 року Росія розпочала новий етап війни проти Української держави – повномасштабний наступ. Одразу після цього світова спільнота об’єдналася навколо військової, фінансової та гуманітарної допомоги Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-