В Україні відзначають День кримськотатарського прапора

В Україні відзначають День кримськотатарського прапора

Укрінформ
Сьогодні, 26 червня, в Україні відзначають День кримськотатарського прапора.

Це неофіційне свято, що відзначається за рішенням органів самоврядування кримськотатарського народу з 2010 року, символізує єдність, наступність поколінь кримських татар та їхню боротьбу за свободу і право на самовизначення.

Кримськотатарський прапор був запроваджений у грудні 1917 року першим Курултаєм кримськотатарського народу у Бахчисараї. За радянських часів, коли кримськотатарський народ зазнав репресій, прапор не використовувався.

Прапор був відновлений 30 червня 1991 року у Сімферополі другим Курултаєм кримськотатарського народу.

Прапор кримських татар є національною символікою.

Читайте також: Ташева розповіла про кримськотатарський прапор – символ спротиву півострова з 2014 року

Це полотно блакитного кольору із жовтим гербом (темгою) у верхнім лівім куті. Блакитний колір – традиційний колір тюркських народів – використовувався ще на стягах Кримського ханства. Зображений на прапорі герб – тарак-темга (герб-гребінь) є родовим знаком Ґераїв, правлячої династії Кримського ханства.

В Офісі Президента України привітали кримських татар з Днем кримськотатарського прапора.

"Сьогодні важливий день для корінного кримськотатарського народу – День кримськотатарського прапора. Блакитне полотнище із золотою тарах-тамгою є символом багатовікової боротьби кримських татар за свою свободу, їхньої єдності та наступності поколінь... Вітаємо кримськотатарський народ із Днем кримськотатарського прапора! Єдності та сил у боротьбі", - зазначається у повідомленні.

Читайте також: МЗС у День кримськотатарського прапора закликає світ посилити підтримку України

В Офісі Президента наголосили, що прапор кримських татар був пронесений гордим народом через усі перипетії XX століття: у моменти національно-визвольних змагань 1917-1921 років, у вигнанні після 1944 року, супроводжував народ на батьківщину в кінці 1980-х – на початку 1990-х. У 2014 році блакитний стяг із золотою тамгою став символом не лише кримських татар, а й спротиву окупації. А зараз поряд із державним прапором кримськотатарський стяг з гордістю носять на шевронах українські воїни, які борються за нашу незалежність і можливість повернутися додому в Крим, йдеться у вітанні.

Читайте також: Деокупація Криму йде не лише на полі бою, але й у сфері духовного життя - Точицький

В ОП наголосили, що українська влада робить усе можливе, аби Крим знову став вільним від окупації і прапори знову могли майоріти вільно там, де їм належить.

Як повідомлялося, 26 червня заплановані церемонії підняття кримськотатарського прапора біля будівель КМДА та МЗС України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-