Стан здоров’я кримських татар Нарімана Джеляла та Асана Ахтемова погіршується - Лубінець

Стан здоров’я кримських татар Нарімана Джеляла та Асана Ахтемова погіршується - Лубінець

Укрінформ
Стан здоров’я незаконно ув’язнених кримських татар – першого заступника голови Меджлісу Нарімана Джеляла та активіста Асана Ахтемова – погіршується.

Про це заявив уповноважений Верховної Ради із прав людини Дмитро Лубінець, повідомляє пресслужба Офісу Омбудсмана, передає Укрінформ.

“Стан здоров’я незаконно ув’язнених кримських татар – першого заступника голови Меджлісу Нарімана Джеляла та активіста Асана Ахтемова – погіршується. Їх та ще одного фігуранта сфальсифікованої “справи диверсантів” Азіза Ахтемова російські силовики півтора місяця тому перевели до СІЗО №2 Сімферополя”, - заявив він.

Читайте також: У Джелялова в СІЗО розвинувся варикоз – дружина політв'язня

Дружина Нарімана Джеляла сказала, що в нього набрякли стопи та варикоз на обох ногах.

“Це наслідки того, що Наріману та іншим бранцям доводиться по 16 годин на день – з шостої ранку до десятої вечора – проводити в камерах на ногах, оскільки не дозволено лягати чи сідати на ліжко. При цьому така заборона порушує й правила внутрішнього розпорядку слідчих ізоляторів наказу російського Мін'юсту”, - поінформував омбудсман.

За його словами, через такий режим гіршає і Ахтемову – в нього загострився біль у спині. Уповноважений з прав людини зазначив, що потрібного лікування кримським політв’язням не надають. Тож їхні адвокати звернулися через це, а також неналежні умови утримання, до адміністрації слідчого ізолятора.

Читайте також: У кремлівського політв'язня Джелялова погіршилося здоров'я — омбудсмен

Лубінець розповів, що у знущаннях над бранцями росіяни не знають меж: їм забороняють дивитися в очі співробітникам СІЗО, ще їх змушують вчити російський гімн, а за непокору – карають.

“Змушують, наприклад, стояти в зігнутому положенні під кутом 90 градусів головою вниз і руками вгору за спиною. Або ув’язнені зазнають жорсткого морального чи психологічного тиску”, - зазначив він.

Омбудсман наголосив, що ненадання меддопомоги українцям, яких РФ безпідставно утримує у вʼязницях, прирівнюється до катувань відповідно до Женевської конвенції й порушує невід’ємне право на життя.

Також він наголосив міжнародній спільноті на систематичне й зухвале порушення РФ всіх норм міжнародного гуманітарного права в тимчасово окупованому Криму. На його переконання, необхідно посилити тиск на РФ з вимогою негайного звільнення всіх незаконно утримуваних нею українців.

Як повідомлялося, “суд” у Криму засудив першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла (Джелялова) та Асана й Азіза Ахтемових до 17, 15 та 13 років колонії суворого режиму відповідно за справою “про диверсію на газопроводі”.

Фото: ombudsman.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-