Кримського татарина Ібраїмова росіяни позбавили ліків перед етапуванням – Лубінець

Кримського татарина Ібраїмова росіяни позбавили ліків перед етапуванням – Лубінець

Укрінформ
У політв’язня Арсена Ібраїмова, якого у тимчасово окупованому Криму незаконно засудили до 10 років за нібито “участь у батальйоні імені Номана Челебіджихана”, перед етапуванням у СІЗО Росії позбавили всіх медикаментів.

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець у своєму Телеграм-каналі із посиланням на матір політв’язня, яка, занепокоєна погіршенням стану його здоров’я, передає Укрінформ.

За словами Лубінця, “Кримського татарина Ібраїмова, незаконно засудженого до 10 років за нібито участь у добровольчому кримськотатарському батальйоні імені Номана Челебіджихана, перевезли в Новосибірськ, а звідти доправлять у СІЗО м. Мінусінськ Красноярського краю”.

“У СІЗО-2 Сімферополя, де раніше тримали Арсена, в нього загострився хронічний бронхіт, через невідповідні умови утримання та ненадання медичної допомоги”, - зазначив уповноважений.

“Напередодні етапування мати передала йому необхідні ліки та продукти харчування, але нічого з цього він так і не отримав”, - додав Лубінець.

Він нагадав, що співробітники ФСБ затримали Арсена Ібраїмова на адмінмежі між Херсонською областю та тимчасово окупованим Кримом в квітні 2022 року. У вересні окупанти засудили його до 10 років позбавлення волі. Ібраїмов заперечує свій зв’язок з батальйоном.

Читайте також: У Криму викрали, катували і незаконно заарештували активіста Ельдара Меністова

Лубінець зауважив, що “після тимчасової окупації Криму Росія не припиняє політику переслідувань українських громадян на півострові за релігійною або політичною ознакою, зокрема представників корінного народу – кримських татар".

"Від початку повномасштабного вторгнення репресії лише посилились: за цей період ухвалено більше третини незаконних вироків”, - підкреслив омбудсмен.

Лубінець наголошує, що “світова спільнота має посилити тиск на Росію з вимогою припинити свавільне порушення прав людини в тимчасово окупованому Криму та негайно звільнити всіх незаконно утримуваних громадян України”.

Як повідомляв Укрінформ, 6 червня російський військовий суд засудив до 15 років ув'язнення в колонії загального режиму кримського художника Богдана Зізу.

Фото: З сімейного архіву Арсена Ібраїмова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-