Росіяни підривом Каховської ГЕС створили проблему для відновлення Криму після деокупації – Чубаров

Росіяни підривом Каховської ГЕС створили проблему для відновлення Криму після деокупації – Чубаров

Укрінформ
Підірвавши Каховську ГЕС, загарбники створили проблему для відновлення Криму після деокупації, тож потрібно вже зараз думати, які сучасні споруди слід побудувати для постачання води на звільнений півострів.

Про це «24 каналу» сказав голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, передає Укрінформ.

«Окупанти хизуються, що вода у водосховищах є. Існуючих запасів вистачить до кінця року. Та підривом Каховської ГЕС вони створили велику проблему для відновлення Криму після деокупації. Нам слід вже зараз думати, які сучасні гідротехнічні споруди можна побудувати, аби постачати дніпровську воду до звільненого від окупантів півострова», - сказав він.

Чубаров звернув увагу, що до 2013-го року Північнокримським каналом на півострів постачалося 1 мільярд 100 млн кубічних метрів води щороку і зрошування сільськогосподарських земель забезпечувалося за рахунок дніпровської води.

«Якщо до окупації в 2013 році у Криму було 140 тисяч гектарів зрошувальних земель, то в 2015 – лише 13 тисяч. Аграрії в Криму були змушені вирощувати інші культури і багато втрачали. За рахунок Північнокримського каналу наповнювалися водосховища, щоб забезпечувати населення питною водою. Окупанти бурили нові глибокі свердловини, горизонт води різко впав. Як наслідок ґрунт мінералізувався, засолювався, адже Крим – як губка: як тільки зникає прісна вода, він наповнюється морською», - додав голова Меджлісу.

Читайте також: МЗС: Підрив Каховської дамби є прямим індикатором порушення системи безпеки ЗАЕС

Як повідомлялося, за словами речниці об'єднаного пресцентру Сил оборони півдня України Наталії Гуменюк, ускладнене водопостачання через підрив Каховської ГЕС посилює панічні настрої в Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-