У США презентувати Україну крізь призму дружби афроамериканського актора Олдріджа і Тараса Шевченка

У США презентувати Україну крізь призму дружби афроамериканського актора Олдріджа і Тараса Шевченка

Фото
Укрінформ
Посол України в США Оксана Маркарова презентувала українську культуру крізь призму дружби афроамериканського актора Айри Олдріджа та поета Тараса Шевченка для студентів і викладачів Університету Говарда, які відвідали українське Посольство у Вашингтоні.

Як передає Укрінформ, про це Оксана Маркарова повідомила на своїй фейсбук-сторінці.

Пані посол зауважила, що Університет Говарда має унікальну історію. Заснований рішенням Конгресу США у 1867 році, Говард лише за перші п’ять років своєї діяльності дав вищу освіту 150 тисячам колишніх рабів, які одержали свободу завдяки історичній Прокламації про звільнення рабів президента Авраама Лінкольна.

«Серед найвідоміших випускниць Говарда – моя улюблена письменниця Тоні Моррісон, оперна діва Джессі Норман, віцепрезидентка США Камала Гарріс та багато інших політиків, юристів, журналістів, музикантів та митців», – поділилася вона.

Оксана Маркарова розповіла, що під час її першого візиту до Говарда у березні цього року вона подарувала копію портрета Айри Олдріджа авторства Тараса Шевченка декану факультету культури та мистецтва, доктору Філіції Пашак.

Тож, за її словами, візит до Посольства групи студентів і викладачів цього унікального університету та цікава презентація Каті Смаглій стали продовженням співпраці.

«Сподіваюся, що маловідома сторінка дружби українського поета та американського актора підштовхне наших сьогоднішніх гостей до глибшого вивчення української історії та культури. Дякую професору Dr. Marilyn Sephocle та викладачам кафедри світових мов та культур Dr. Kelly Knickmeier Cummings та Dr. B. Amarilis Lugo de Fabritz за співпрацю та організацією сьогоднішньої зустрічі в нашому Посольстві», – додала пані посол.

Зауважимо, що Айра ФредерікОлдрідж – один з найвизначніших інтерпретаторів Шекспіра (ролі Макбета, короля Ліра, Річарда III, Шейлока та ін.). 

Він народився 1807 року у Нью-Йорку (США). Дебютував там у невеликому негритянському театрі «Африканська трупа». Згодом переїхав до Англії, де теж займався акторським мистецтвом.

У1850-х рр. здійснив тривалу гастрольну поїздку країнами континентальної Європи. У 1852 р. з успіхами виступав у Німеччині перед герцогинею Сакс-Кобурґ-Ґотською та пруським королем Фрідріхом-Вільгельмом IV і в Будапешті. У 1858 р. гастролював у Сербії та в Російській імперії, де він познайомився з Левом Толстим, Михаїлом Щєпкіним та Тарасом Шевченком.

Уперше Шевченко побачив Айру Олдріджа на сцені 10 листопада 1858 р. у ролі Отелло. У листі до М. С. Щепкіна 6 грудня 1858 Тарас пише наступне: «У нас тепер африканський актер, чудеса виробляє на сцені. Живого Шекспіра показує».

За спогадами Катерини Толстої, у якої певний час зберігався портрет А. Олдріджа, під час написання цієї картини, сам Айра було співав, робив гримаси, жартував, танцював. 28 грудня 1858 К. Ф. Толстая записала у себе в щоденнику про спільний із Шевченком і Олдріджем сніданок: «Шевченко теж прийшов, він чекав Олдріджа до себе і був дуже нетерпеливим, не дав йому навіть поїсти гарненько».

Шевченко й Олдрідж добре товаришували, зокрема через свою любов до мистецтва.

Нагадаємо, раніше Оксана Маркарова зустрілася у приміщенні Посольства з українською молоддю – когортою цьогорічних випускників американської програми академічних обмінів FLEX.

Фото: Оксана Маркарова / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-