Після голодування журналістці Данилович у кримському СІЗО досі не надали меддопомогу

Після голодування журналістці Данилович у кримському СІЗО досі не надали меддопомогу

Укрінформ
Після припинення голодування громадянська журналістка Ірина Данилович, яка незаконно утримується у кримському СІЗО, досі не отримала медичної допомоги. Під загрозою також життя в’язня Кремля Амета Сулейманова.

Про це заявив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, передає Укрінформ.

“Громадянська журналістка Ірина Данилович, яку незаконно утримують у сімферопольському СІЗО, досі не отримала медичної допомоги, попри обіцянку зробити це після припинення сухого голодування... Вже майже пів року вона потерпає від постійних сильних головних болів внаслідок прогресуючого отиту та супутніх захворювань. Без лікування запалення може перекинутись на мозок та вбити жінку”, - зазначив омбудсмен.

Читайте також: У Криму призначили дату розгляду апеляції на «вирок» громадянській журналістці Данилович

За словами Лубінця, свій протест Данилович розпочала 21 березня через те, що її не лікували. Після майже 20 днів журналістка припинила сухе голодування, коли лікарі зголосилися її оглянути. Однак був проведений один медогляд, а жодного лікування їй так і не надали.

“Під загрозою життя й іншого кримського політвʼязня, теж громадянського журналіста – Амета Сулейманова. Чоловік має серйозні кардіологічні захворювання й потребує термінової операції на серці. Натомість його утримують у маленькому підвальному приміщенні – карантинному відділенні СІЗО ще з 11-ма людьми. Перебування в таких умовах упродовж двох тижнів призвели до появи кашлю й задухи”, - заявив омбудсмен.

Читайте також: росія активізувала репресивну політику щодо кримських татар – Лубінець

За його словами, через високий тиск і біль у грудях Сулейман змушений постійно приймати ліки. Крім того, у нього відібрали шприци та препарат «Біцилін-5», який йому необхідний раз на три тижні.

Лубінець наголошує, що ненадання належної меддопомоги українським громадянам, яких рф незаконно утримує у вʼязницях, має системний характер, відповідно до Женевської конвенції прирівнюється до катувань і порушує невід’ємне право – на життя.

“Понад два місяці тому двох політв'язнів Джеміля Гафарова та Костянтина Ширінга фактично довели до смерті. Вони мали проблеми зі здоровʼям і допомоги не отримали”, - нагадав посадовець.

Омбудсмен закликав світову спільноту, представників міжнародних правозахисних організацій застосувати всі наявні важелі впливу на фр і відреагувати на ганебні факти порушення прав громадян України в тимчасово окупованому Криму та вимагати звільнення всіх незаконно утримуваних українських громадян.

Читайте також: «В окупантів паніка»: Ташева пояснила, чому в Криму побільшало абсурдних вироків

Як повідомляв Укрінформ, 28 грудня 2022 року окупанти в Криму оголосили Данилович незаконний вирок, призначивши їй сім років колонії загального режиму та штраф у сумі 50 тис. рублів за нібито носіння вибухового пристрою.

Ірина Данилович зазначала, що має порушення слуху, чує постійний дзвін у вусі, що завдає їй нестерпних мук. Вона наголошувала, що під час переїздів із сімферопольського СІЗО до "суду" у Феодосії її стан погіршується. Жінка оголошувала сухе голодування, яке припинила, коли їй пообіцяли провести огляд та лікування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-