В Україні вперше винесли вирок «військовому комісару», який вербував кримчан до армії рф

В Україні вперше винесли вирок «військовому комісару», який вербував кримчан до армії рф

Укрінформ
«Військовий комісар», який організовував незаконні призовні кампанії та мобілізацію на території тимчасово окупованого Криму, отримав 11 років позбавлення волі заочно.

Про це повідомила прокуратура АРК та м. Севастополь у Телеграмі, передає Укрінформ.

«За публічного обвинувачення прокуратури автономії до 11 років позбавлення волі заочно засуджено окупаційного військового комісара з Криму. Його визнано винним у порушенні законів та звичаїв війни, що полягає у примушуванні цивільного населення окупованого півострова служити в збройних силах ворога (за ч. 1 ст. 438 КК України)", - розповіли у прокуратурі, додавши, що це - перший вирок в Україні за такий злочин.

Уточнюється, що засуджений є громадянином російської федерації. У 2018 році він обійняв посаду «військового комісара Сімферопольського району та м. Алушти Республіки Крим».

У прокуратурі наголосили, що обвинувачений реалізовував політику рф та її окупаційної адміністрації в тимчасово окупованому Криму щодо проведення незаконних призовних кампаній до російських збройних сил.

Зокрема, він безпосередньо розробляв плани та організовував п'ять призовних кампаній на окупованому півострові.

У прокуратурі додали, що станом на зараз повідомлено про підозри у вчиненні аналогічних воєнних злочинів десятьом «військовим комісарам» з різних районів окупованого Криму. На розгляді в судах перебувають три обвинувальні акти.

Читайте також: Загарбники планують відправляти кримських «строковиків» в Україну на лінію вогню

«Також прокуратура автономії спільно з неурядовими організаціями інформувала Прокурора Міжнародного кримінального суду з цього приводу. У інформаційних повідомленнях містяться докази вчинення вищим військово-політичним керівництвом РФ воєнних злочинів у контексті незаконного призову та пропаганди служби в армії РФ, зокрема, і серед дітей», - зауважили у прокуратурі АРК.

Як відомо, російська мобілізація в Криму є порушенням міжнародного законодавства.

Фото: Прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, Телеграм

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-