Парламентський саміт Кримської платформи: ВР звернулася із закликом до учасників

Парламентський саміт Кримської платформи: ВР звернулася із закликом до учасників

Укрінформ
Верховна Рада звернулася до парламентів країн-учасниць першого парламентського саміту Кримської платформи із закликом реалізувати та зміцнити політику невизнання спроби анексії Автономної Республіки Крим та міста Севастополя російською федерацією.

Відповідну постанову №9035 ухвалено на засіданні парламенту 24 лютого, повідомляє Укрінформ.

Народний депутат із фракції "Голос" Ярослав Железняк поінформував, що за схвалення документа проголосували 330 парламентаріїв.

Читайте також: Коста-Рика приєдналася до Кримської платформи - Джапарова

Так, ВР закликає учасників першого парламентського саміту Кримської платформи ухвалити заяви про підтримку зусиль України щодо деокупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, невідворотності забезпечення всеохоплюючої системи притягнення до відповідальності вищого політичного і військового керівництва російської федерації шляхом створення спеціального трибуналу за злочин агресії проти України, створення міжнародного компенсаційного механізму збитків Україні, спричинених, у тому числі окупацією півострова.

Рада також звертається із закликом ухвалити рішення про створення парламентських груп підтримки Міжнародної Кримської платформи у національних парламентах.

Верховна Рада наголошує на необхідності посилити парламентський контроль для запобігання подальшого знищення культурної спадщини Криму, зокрема культури корінного народу – кримських татар, що становить частину всесвітнього культурного надбання, а також будь-яких незаконних дій з об’єктами такої спадщини, вчиненими представниками російського окупаційного режиму.

Читайте також: Експерти «Кримської платформи» закликають виключити росію із ЮНЕСКО

Крім того, ВР просить продовжувати посилення політико-дипломатичного, економічного тиску на російську федерацію та закликає національні уряди встановити посилений контроль за переміщенням на територію кримського півострова передових систем озброєння, включаючи літаки і ракети, здатні нести ядерні боєприпаси.

Водночас парламент звертається із проханням розглянути питання започаткування спільних проєктів із питань відновлення тимчасово окупованого Криму після його деокупації.

Відповідне звернення ухвалене з нагоди дев’ятої річниці спроби анексії та тимчасової окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя російською федерацією.

Як повідомлялося, 26 лютого в Україні – День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-