Експерти «Кримської платформи» закликають виключити росію із ЮНЕСКО

Експерти «Кримської платформи» закликають виключити росію із ЮНЕСКО

Укрінформ
Експерти мережі Кримської платформи у своєму зверненні до міжнародних інституцій, що опікуються культурною спадщиною, вимагають позбавити російську федерацію статусу держави-члена ЮНЕСКО, а також права головувати в Комітеті Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО через загрозу знищення української культурної спадщини в тимчасово окупованому Криму.

Відповідне звернення у Фейсбуці розмістила експертка мережі «Кримська платформа», старший науковий співробітник Інституту археології НАН України Евеліна Кравченко.

У ньому йдеться, що рф після повномасштабного вторгнення в Україну закріплює протиправну практику незаконного переміщення культурних цінностей.

Експерти акцентують, що незаконне переміщення культурних цінностей України на територію рф, незаконні археологічні розкопки, зокрема, на території Національного заповідника «Херсонес Таврійський» у Севастополі, проведення так званих «реставраційних та відновлюючих робіт» мають нищівний характер для української культурної спадщини.

«З огляду на сьогоденний перебіг подій, ми переконані, що рухомі культурні цінності України на території тимчасово окупованого півострова Крим наразі знаходяться у небезпеці. Попередньо, окупаційна влада оголосила про свої наміри «перемістити цінності на безпечну територію» через нібито загрозу артилерійських обстрілів з українського боку», - йдеться у зверненні.

Експерти зауважують, що діяльність рф є протиправною та порушує основні норми міжнародного права щодо захисту та збереження культурної спадщини, зокрема ті, що закріплені Конвенцією про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту 1954 року, Конвенцією про заходи, спрямовані на заборону і попередження незаконного ввозу, вивозу та передачі права власності на культурні цінності 1970 року, Конвенцією про охорону всесвітньої культурної і природної спадщини 1972 року та інші.

«Усвідомлюючи, що характер діяльності цієї держави прямо суперечить основним засадам ЮНЕСКО, вимагаємо позбавити російську федерацію статусу держави-члена ЮНЕСКО, а також права головувати в Комітеті Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Читайте також: В Україні розпочала роботу представниця ЮНЕСКО

Розуміючи всю небезпеку та враховуючи ризики, що їх може нанести протиправна діяльність рф на території України, вкотре закликаємо міжнародну спільноту звернути увагу на процеси руйнування та знищення культурної спадщини України, зокрема, на процеси незаконного переміщення культурних цінностей України на територію російської федерації», - зауважили експерти.

Читайте також: Участь рф у ЮНЕСКО і головування в Комітеті Всесвітньої спадщини є неприйнятними - Джапарова

Як повідомлялося, з тимчасово захоплених, а нині звільнених від російських загарбників територій Херсонщини військові рф вивезли близько 15 тисяч музейних експонатів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-