СБУ оголосила підозру муфтію, який закликав кримських татар підтримати війну рф

СБУ оголосила підозру муфтію, який закликав кримських татар підтримати війну рф

Укрінформ
Служба безпеки України зібрала докази вини муфтія мусульман Криму, який закликав кримських татар допомагати угрупованням загарбника і долучатися до їхніх лав, та оголосила йому підозру.

Як передає Укрінформ про це СБУ повідомляє у Телеграмі.

“Служба безпеки системно викриває зрадників і колаборантів, які переховуються на тимчасово окупованій території півдня та сходу України. У результаті слідчо-оперативних дій зібрано обґрунтовані докази вини очільника створеного агресором “духовного управління мусульман Криму та Севастополя” у злочинах проти нашої держави”, - ідеться в повідомленні.

Він після початку повномасштабного вторгнення публічно підтримав збройну агресію рф та виправдовував воєнні злочини російських загарбників.

Встановлено, що у вересні минулого року ворожий поплічник активно закликав кримськотатарське населення півострова допомагати угрупованням загарбника і долучатися до їхніх лав.

За даними слідства, для поширення прокремлівської пропаганди він неодноразово виступав в ефірах центральних російських телеканалів.

Там муфтій регулярно виправдовував захоплення українського півострова та злочинну діяльність керівників місцевої адміністрації загарбників.

При цьому колаборант “демонстративно” засуджує представників кримськотатарського народу, які виступають проти кремля і воюють за Україну.

За свою “роботу” на користь москви муфтій був нагороджений медаллю та орденом від так званого “голови Криму” сергія аксьонова.

На підставі зібраних Службою безпеки доказів фігуранту повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, глорифікація її учасників) та ч. 6 ст. 111-1 (колабораційна діяльність).

Зловмиснику загрожує покарання до 12 років ув’язнення.

Читайте також: В ОП не виключають, що дипломатичний шлях звільнення Криму може доповнювати військовий

Наразі він перебуває у тимчасово окупованому Криму. Втім, співробітники СБУ проводять комплексні заходи для притягнення його до відповідальності.

Розслідування проводили співробітники СБУ спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва прокуратури Автономної Республіки Крим.

Як повідомляв Укрінформ, у лютому на Донеччині до семи років ув’язнення засудили священника УПЦ МП, який закликав селян до співпраці з військовими російської федерації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-