Повернення історичних топонімів посилить позиції України в Криму — Чубаров

Повернення історичних топонімів посилить позиції України в Криму — Чубаров

Укрінформ
Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров переконаний, що повернення в Криму історичних топонімів посилить позиції Української держави на півострові.

Про це він сказав під час пресконференції в Укрінформі.

“Питання повернення історичної топоніміки — це не лише питання повернення справедливості щодо кримськотатарського народу. Це також питання сутності Української держави, посилення її державних позицій у такому унікальному куточку української території, яким є Крим”, - сказав Чубаров, додавши, що відновлення історичної топоніміки у Криму — одне із питань, які Українська держава не спромоглася вирішити з 1991 по 2014 рік.

Голова Меджлісу зазначив, що історичні топоніми, зокрема назви населених пунктів, несуть відчуття справжнього Криму.

“Щоби ви відчували, наскільки назви переформатовують навколишнє середовище, я дозволю собі озвучити декілька кримськотатарських назв, які зараз звучать зовсім по-іншому. Так, село Кутлак — нині Веселе, Айсерес — Міжріччя, Карасубазар — Білогірськ, Отуз — Щебетівка, Сарабуз — Гвардійське, Ічкі — Радянське. І таких назв більше тисячі”, - сказав він.

На думку Чубарова, назва акції “Повернемо назви — повернемо Крим”, яку запускають Меджліс кримськотатарського народу і Кримськотатарський ресурсний центр, має глибоке філософське значення.

“Можна відновити державний суверенітет над Кримом фактично, без зміни назв. І ми повертаємося на звільнений півострів, де знову ці “Гвардійські”, “Радянські” і таке інше. Тобто повернувши Крим, ми не повернемо його духу. Ми маємо повернути Крим за сутністю, це дуже важливо”, - акцентував Чубаров.

Він зауважив, що повернення на півострів історичної топоніміки, яка зазнала цілеспрямованого знищення внаслідок колоніальної політики російської імперії, СРСР, а нині - рф, назавжди вб’є у москви бажання шукати свої духовні скріпи на чужих територіях.

“Це прояв сутності російської імперії — захопити чужу територію, потім вбити той народ, який там живе, вбити пам’ять про нього, щоб у своїх інтересах володіти цією територією. Щоб вирішувати це завдання, вони вигадують скріпи на чужих землях... Я сподіваюся, це буде останній підхід, коли процес відновлення історичної топоніміки Криму кардинально вирішиться”, - акцентував голова Меджлісу.

Читайте також: Ташева розповіла, якою буде гуманітарна політика Криму після деокупації

Як повідомлялося, Меджліс та Кримськотатарський ресурсний центр розпочали інформаційну та адвокаційну кампанію «Повернемо назви — повернемо Крим», у межах якої ініціюють повернення населеним пунктам, водним об’єктам, залізничним станціям тимчасово окупованого Криму історичних назв. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-