«Репортери без кордонів» вимагають звільнити затриману в Криму українську журналістку

«Репортери без кордонів» вимагають звільнити затриману в Криму українську журналістку

Укрінформ
Міжнародна організація «Репортери без кордонів» (RSF) засудила вирок окупаційного суду в Криму щодо української журналістки Ірини Данилович і вимагає її звільнення.

Про це йдеться у заяві RSF, передає Укрінформ.

«Цей драконівський вирок має на меті змусити замовкнути відважного журналіста та залякати останніх незалежних працівників ЗМІ в Криму», – заявив керуючий директор «Репортерів без кордонів» Крістіан Мір.

Він назвав звинувачення абсолютно безпідставними.

«Вимагаємо звільнення Ірини Данилович», - йдеться у заяві організації.

Читайте також: МЗС зреагувало на «вирок» громадянській журналістці Данилович

У вересні RSF подала скаргу до Міжнародного кримінального суду (МКС) і Генеральної прокуратури України щодо свавільного затримання та насильницького зникнення Ірини Данилович, критикуючи відмову в її праві на справедливий суд.

Данилович працювала медсестрою в місті Коктебель і громадським журналістом, висвітлюючи скарги в сфері охорони здоров’я в анексованому росією Криму. Репортажі Данилович з’явилися на українському новинному сайті «Інжир-Медіа» та на онлайн-порталі «Крим.Реалії», що фінансується США Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода (RFE/RL). Також вона вела YouTube-канал, на якому публікувала, серед іншого, відео про трудові права персоналу лікарні.

Громадянську журналістку викрали співробітники російської внутрішньої розвідки ФСБ 29 квітня, коли вона поверталася з роботи, на автобусній зупинці в її рідному селі Владиславівка. Того ж дня вдома у її родини провели обшук і вилучили мобільний телефон і ноутбук. Співробітник спецслужби повідомив її батькові, що її підозрюють у співпраці з СБУ. Потім дівчина зникла на тиждень. Де знаходилася Ірина, дізнатися не вдалося ні рідним, ні друзям, ні її адвокату.

Протягом цього часу її тримали в підвалі штаб-квартири ФСБ у Сімферополі і, за її власними словами, катували. Співробітники російських спецслужб били та душили її, вимагаючи заяви про представників ЗМІ, які працюють на півострові, та кримськотатарських активістів. Її також допитували на детекторі брехні про нібито зв'язки з українськими спецслужбами. Співробітники ФСБ погрожували їй убивством і не пускали в туалет. Згодом Данилович етапували до СІЗО Сімферополя.

Влада почала розслідування ймовірного придбання та зберігання вибухівки. Ірина Данилович заперечує звинувачення. Вибухівку їй підклали співробітники ФСБ після того, як вона заперечила, що працює на українську СБУ.

Читайте також: фсб давало «свідкам» у справі Данилович матеріали, щоб ті не плутались у показах - правозахисник

«Суд» Криму 28 грудня засудив українську журналістку до семи років позбавлення волі. Судді, призначені російською окупаційною владою портового міста Феодосія, визнали її винною у нібито придбанні та зберіганні вибухових речовин. Також Данилович має сплатити штраф в еквіваленті 650 євро.

Після анексії росією Криму в 2014 році незалежна журналістика на півострові була практично знищена. Усі кримськотатарські ЗМІ були змушені покинути Крим, і лише 232 із 3000 ЗМІ дозволили продовжити роботу з дозволу російської окупаційної влади. Ірина Данилович – одна з дев’яти українських медіа-професіоналів із Криму, які були ув'язнені.

У рейтингу свободи преси росія посідає 155-те місце зі 180 країн, Україна – 106-те.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-