Українізація Криму після деокупації має бути тотальною - Семена

Українізація Криму після деокупації має бути тотальною - Семена

Укрінформ
Українізація Криму після деокупації півострова має бути тотальною, і одну з центральних ролей у цьому процесі мала б відігравати газета "Кримська світлиця".

Таке переконання висловив заступник головного редактора цього видання у 1992-1993 роках, політв’язень Кремля заслужений журналіст України Микола Семена під час круглого столу в Укрінформі до 30-річчя газети.

“російськомовні газети, які підтримували окупацію Криму, мають бути негайно закриті, українізація Криму має бути тотальною і дуже активною. І в центрі цієї інформаційної бульбашки, яка існуватиме в Криму, я бачу “Кримську світлицю”, вона повинна стати головною суспільно-політичною газетою на півострові, порушувати питання українізації, української освіти, реінтеграції Криму в українське суспільство”, - переконаний Семена.

Він нагадав, що перший номер “Кримської світлиці” вийшов 30 років тому, 27 грудня 1992 року. Газета мала величезну підтримку серед українців Криму, а також української діаспори Австралії, Канади, США. Водночас частина кримської громадськості, за словами Семени, поставилась вороже до випуску “Кримської світлиці”, а її головний редактор Олександр Кулик зазнавав тиску.

Водночас журналіст зауважив, що розроблена тоді програма діяльності “Кримської світлиці" фактично не була втілена в життя. Адже вона задумувалася як всеукраїнська громадсько-політична газета. Її видавали щотижня, а загалом планувалися два-три випуски на тиждень, згодом - щоденні випуски.

"Ми хотіли, щоб “Кримська світлиця” стала першою газетою - опорою української влади та українського громадськості в Криму. Я не хочу сказати, що перетворення “Кримської світлиці” із громадсько-політичної газети в художньо-публіцистичну було помилкою. Це було закономірно, бо через малі сили, які в нас тоді були, через переслідуваннями з боку російськомовних ЗМІ, які відчували, що “Кримська світлиця” буде для них сильним конкурентом, виконати ту програму було неможливо... Ми маємо робити все, щоб ця програма була виконана після деокупації Криму”, - зауважив Семена.

Кримська світлиця» - всеукраїнська літературно-художня і публіцистична газета, що видається з 31 грудня 1992 року. Єдине державне україномовне друковане видання Криму.

Читайте також: Туреччина могла б долучитися до відновлення Криму після деокупації півострова – Ташева

У травні 2015 року було припинено випуск газети в друкованому вигляді через окупацію Кримського півострова. У 2016 році відновила щотижневий випуск друкованого варіанту газети в місті Києві.

У 2018 році редакція газети реорганізувалася та у 2019 році отримала нове свідоцтво про державну реєстрацію друкованого ЗМІ. Засновниками газети є Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка та громадська організація «Кримський центр ділового та культурного співробітництва «Український дім».

Фото: Радіо Свобода

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-