Туреччина могла б долучитися до відновлення Криму після деокупації півострова – Ташева

Туреччина могла б долучитися до відновлення Криму після деокупації півострова – Ташева

Укрінформ
Постійна представниця Президента в АРК Таміла Ташева вважає, що Туреччина могла би стати партнером для України у процесах відновлення Криму після деокупації півострова.

Про це вона заявила під час Днів Криму в Туреччині в містечку Ескішехір, передає Укрінформ із посиланням на представництво Президента в Автономній Республіці Крим.

Ташева відзначила роль стратегічного партнера України Туреччини у протистоянні російській агресії, а також згадала українських політв’язнів.

“Незаконні переслідування росією представників кримськотатарського народу припиняться лише після визволення Кримського півострова від окупантів. Кожен з нас має докласти зусиль не лише задля деокупації української території, а й заради наших людей, які постраждали від злочинних дій рф. Україна вже реалізує кроки для підтримки своїх корінних народів”, – заявила вона.

Читайте також: До окупованого Криму незаконно переїхали близько 800 тисяч росіянТашева

За словами постпреда, Туреччина може стати хорошим партнером для України після деокупації Кримського півострова та в процесах його відновлення. Вона зауцважила, що у напрацьованій Стратегії відновлення Криму після деокупації приділяється велика увага різним важливим питанням, як-от верифікація документів, гуманітарна політика, перегляд судових рішень, люстрація, амністія тощо.

"Зокрема, є ті, над якими Україна та Туреччина могли б працювати спільно. Це інфраструктура, розбудова інституту гостинності, судноплавство, курортний потенціал українського півострова. Ми розглядаємо різні міжнародні досвіди, щоб знайти серед них щось корисне для нашого шляху відновлення. І ми дивимося на турецький досвід у тому числі. Україна впевнена, що Турецька Республіка захоче зробити свій внесок в цей процес: і на рівні держави, і на рівні приватного сектору”, - переконана посадовець.

Вона також розповіла про ще два шляхи партнерства двох країн, які стосуються кримськотатарського народу, а також вимушено переміщених громадян України, які тікали від війни і прибули до Туреччини.

“Другий напрямок співпраці наших держав може відбуватись у контексті розвитку потенціалу кримськотатарського народу... Ми зможемо розвивати ефективну взаємодію із Туреччиною. Зокрема, інститут дослідження корінних народів України, музей культури та історії киримли. Ці кроки можна робити вже зараз, до деокупації. І, звісно ж, третій напрямок – це підтримка громадян України, яким довелося тікати від ворожих дій рф. Тут мова про побудову житла як для вразливих категорій населення, так і для військових", - сказала Ташева.

Учасники Днів Криму в Туреччині поклали квіти до пам’ятного знака жертвам депортації кримськотатарського народу.

Як повідомлялося, Дні Криму в Туреччині відкрилися 23 грудня у Стамбулі. Захід триватиме три дні, два останні — в Ескішехірі, містечку між Анкарою і Стамбулом, яке є “столицею” кримськотатарської діаспори в Турецькій Республіці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-