У Криму не залишилось жодної україномовної школи – ОП

У Криму не залишилось жодної україномовної школи – ОП

Укрінформ
На території тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим не залишилось жодної україномовної школи, ліквідована більшість україномовних класів.

Як передає Укрінформ, про це йшлось під час зустрічі заступника керівника Офісу Президента України Андрія Сибіги із делегацією Крайової ради українців Криму (КРУК), повідомляє Офіс Президента.

Представники КРУК у складі Андрія Іванця, Сергія Ковальського та Андрія Щекуна докладно поінформували про утиски, системну дискримінаційну та асиміляційну політику російської "влади" Криму щодо української громади, яка є другою за чисельністю на півострові. Серед останніх злочинів російської федерації – примусова мобілізація громадян України у Криму, що є прямим порушенням Женевської конвенції 1949 року про захист цивільного населення під час війни.

З початку російського захоплення півострова системно переслідуються лідери та активісти української громади, здійснюється значний інформаційно-психологічний тиск. Під час широкомасштабної російської агресії проти України загострилася антиукраїнська пропаганда та цілеспрямована дегуманізація українців.

"Окремо було акцентовано увагу на тотальному знищенні в Криму українських громадсько-політичних структур, медіа та ліквідації україномовної системи освіти. Також відзначено, що росія й далі цинічно ігнорує рішення Міжнародного суду ООН у частині забезпечення доступності освіти українською мовою: на території окупованого півострова не залишилося жодної із семи україномовних шкіл, ліквідовано абсолютну більшість із близько 400 україномовних класів тощо", - ідеться у повідомленні.

Під тиском російських загарбників відбулося значне скорочення та організовано цілеспрямовані репресії проти церковних структур Кримської єпархії ПЦУ та УГКЦ, що задовольняють духовні потреби місцевих українців.

У цьому контексті Сибіга та представники КРУК відзначили необхідність об’єднання зусиль державного та громадського секторів з метою захисту та збереження української ідентичності на тимчасово окупованому півострові.

Співрозмовники також погодилися щодо важливості забезпечення системною державною підтримкою відповідних форм та інститутів національної самоорганізації української громади Криму.

"Необхідно зробити все можливе для забезпечення захисту української громади Криму, яка чекає на визволення своєї землі. Крим – це Україна", – підкреслив Сибіга.

Як повідомляв Укрінформ, за інформацією Офісу Президента, Україна планує наступного року організувати третій саміт Кримської платформи на рівні глав держав та урядів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-