Загарбники порушують принципи реставраційних робіт у Бахчисарайському палаці – Аблялімова

Загарбники порушують принципи реставраційних робіт у Бахчисарайському палаці – Аблялімова

Укрінформ
Під час робіт у Бахчисарайському державному історико-культурному заповіднику загарбники використовують звичайні будівельні норми, що недопустимо у разі реставрації об'єкта культурної спадщини.

Про це заявила генеральний директор Бахчисарайського державного історико-культурного заповідника у 2014 році Ельміра Аблялімова на міжнародній науково-практичній конференції "Культурна спадщина в умовах війни: захист, збереження та реставрація", передає кореспондент Укрінформу.

За словами Аблялімової, у випадку з Бахчисарайським палацом порушуються три принципи реставраційних робіт: науковості, обгрунтованості під час визначення реставраційного рішення і зворотності виконаних робіт.

«Тобто, такі роботи не можуть погіршувати історичну, художню, наукову цінність пам'ятки. Наші висновки підтвердили експерти Центру з питань вивчення та відновлення культурних цінностей і наголосили, що роботи, які були проведені, характерні для будівництва. Це і є головним порушенням – використання звичайних будівельних норм на об'єкті культурної спадщини, що недопустимо у випадку реставрації», - зауважила вона.

Читайте також: Загарбники пошкодили 550 об'єктів культурної спадщини - МКІП

За її словами, всі роботи в заповіднику проводяться восени і взимку, і через велику кількість опадів та використання жорстких методів миття фасадів відбулося перенасичення грунтів та їх осідання. Також виникли тріщини на світському корпусі палацу, східному мінареті мечеті. Використання важкої будівельної техніки та відбійних молотків спричинили вібрації стін і численні пошкодження, що призвели до знищення автентичного вигляду деяких об'єктів комплексу. Також було пошкоджено фресковий розпис стін.

«На сьогодні так званими реставраційними роботами, що є звичайними будівельними, охоплені майже всі об'єкти комплексу, у тому числі головний корпус. Недавно ми отримали інформацію, що хочуть замінити мармурову підлогу на шестикутну керамічну плитку», - зауважила Аблялімова.

Поглиблення русла річки Чуруксул, за її словами, також здійснювалося без досліджень, у результаті було знищено частину фундаментів, облицювання набережної, опори мостів.

Вона зауважила, що балкова система, яку встановили окупанти на Ханській мечеті, почала розклеюватися і балки вирішили поєднувати сталевими хомутами. Але розрахунок додаткового навантаження і наслідків не проводили, і це створює небезпеку для будівлі.

Аблялімова наголосила, що «адміністрація» заповідника навмисне знецінює історичну пам'ятку.

Читайте також: Загарбники нищать спадщину Криму: залізницю прокладуть через доісторичні поселення таврів

«Такі дії, як проведення християнських свят на території Ханського палацу призводять до насаджування нових ідеалів, розмиття національних кордонів та поступово стирають культурну ідентичність. російська влада використовує дослідження російських істориків, які служать політичні ідеології режиму, створюють міфи для завойовницьких політичних ідей», - зауважила Аблялімова.

Як повідомлялося, у вересні 2021 року ЮНЕСКО опублікувала доповідь, в якій ідеться про те, що реставраційні роботи в Ханському палаці в Бахчисараї «створюють реальну загрозу знищення історико-культурної цінності пам'ятки».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-