Загарбники пошкодили 550 об'єктів культурної спадщини - МКІП

Загарбники пошкодили 550 об'єктів культурної спадщини - МКІП

Укрінформ
Міністерство культури та інформаційної політики на сьогодні верифікувало понад 550 пошкоджених об'єктів культурної спадщини.

Про це повідомила заступниця міністра культури та інформаційної політики Катерина Чуєва під час міжнародної науково-практичної конференції "Культурна спадщина в умовах війни: захист, збереження та реставрація", передає кореспондент Укрінформу.

"Цифри по зруйнованих об'єктах культурної спадщини, верифікованих на зараз, такі: понад 550 епізодів руйнувань або пошкоджень, 171 об’єкт зі статусом пам’ятки, 146 об’єктів цінної історичної забудови, 58 пам’ятників та творів мистецтва, а також 44 музеї", - сказала посадовець.

За словами Чуєвої, обласні адміністрації активно долучаються до збирання інформації про уражені об'єкти культурної інфраструктури, надаючи відомості як до МКІП, так і до Єдиного реєстру збитків, ініційованого Офісом Президента.

"Зараз ми маємо статистику від областей: близько 1000 пошкоджених культурних об’єктів й інституцій, частина з яких розташована у звичайних сучасних будівлях, як, наприклад, клубні заклади, мистецькі школи тощо", - повідомила заступниця міністра.

Вона зауважила, що ступінь руйнувань об'єктів потребує додаткового вивчення, наразі бракує інформації, зокрема, з тимчасово загарбаних територій.

Чуєва наголосила, що проводиться робота в напрямку реставрації та консервації зруйнованих пам’яток культури, зокрема й завдяки підтримці партнерів.

"Україна наразі має безпрецедентну підтримку світу. Ця комунікація постійна – вся ключова робота має свої результати тільки завдяки інтенсивній комунікації. Колеги з Польщі, Німеччини, а також з ЮНЕСКО з нами на зв’язку", - сказала вона.

Читайте також: Україні потрібна підтримка для збереження книговидавничої галузі - Ткаченко

Міжнародна науково-практична конференція "Культурна спадщина в умовах війни: захист, збереження та реставрація" проходить у Києві. Її учасники обговорюють питання захисту, збереження та реставрації об'єктів нерухомої культурної спадщини та культурних цінностей, що зазнали великої шкоди внаслідок повномасштабного вторгнення росії в Україну. Захід проходить під патронатом ЮНЕСКО та за сприяння Ради Європи.

Фото: EPA-EFE

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-