Ташева розповіла про перші кроки, які будуть здійснені у Криму після деокупації

Ташева розповіла про перші кроки, які будуть здійснені у Криму після деокупації

Укрінформ
Наразі Україна опрацьовує першочергові кроки, які будуть здійснені після деокупації Криму: це - питання відновлення публічної влади, притягнення до відповідальності зрадників і колаборантів, люстрації, повернення громадянам України права на власність тощо.

Про це під час брифінгу повідомила постійна представниця Президента України в АРК Таміла Ташева, передає Укрінформ.

За її словами, для напрацювання першочергових кроків держави в деокупованому Криму на базі представництва Президента в АРК створили робочу групу, в якій працюють 36 експертів.

Вони, зокрема, працюють над питанням відновлення функціонування публічної влади в деокупованому Криму та залучення кадрів.

“На перехідний період на півострові передбачається створення військових і військово-цивільних адміністрацій. Для їх укомлектування кваліфікованим персоналом ми плануємо проєкти з навчання фахівців. Залучатимемо і внутрішньо переміщених осіб із Криму, і військових цивільних спеціальностей і тих, хто не зрадив Україну в Криму”, - зазначила Ташева.

Також опрацьовується питання щодо притягнення до відповідальності, амністії і люстрації в деокупованому Криму.

Читайте також: Роботу Кримської платформи обговорили на полях Варшавського безпекового форуму

“Покарання понесуть ті, хто чинив у Криму воєнні злочини чи злочини проти людяності, переслідували активістів, журналістів та інших громадян з політичних мотивів, грабували мешканців, забирали доступ до природних багатств, здійснювали російську пропаганду чи готували дітей до служби в росармії”, - повідомила Ташева, додавши, що йдеться, зокрема, про топ-посадовців окупаційних "адміністрацій".

Окрім того, за її словами, розглядається питання щодо верифікації окупаційних документів і перегляду рішень окупаційних "судів". “Це — сотні тисяч документів і рішень. Ми розуміємо, що треба знайти правильний баланс. Будуть переглянуті рішення, які порушували права та законні інтереси громадян чи української держави”, - пояснила представниця Президента.

Також розглядається питання захисту права власності українських громадян у Криму.

“Кожен, чию власність відібрали окупанти чи змусили її позбутися, має отримати її назад або отримати компенсацію”, - зазначила Ташева.

Вона також наголосила, що громадяни російської федерації, які незаконно перемістилися в Крим під час окупації, мають повернутися в росію або будуть видворені після деокупації як іноземці, які незаконно перебувають на території української держави.

Читайте також: Вже зараз треба думати, як будемо відновлювати Крим після деокупації - Жовква

“Ми будемо передбачати можливість отримання посвідок на тимчасове проживання в окремих випадках у встановленому законом порядку для тих, хто, наприклад, захищає наших політв’язнів, або іншим чином допомагає Україні боротися з окупантами”, - пояснила постійна представниця Президента в АРК.

Ташева зазначила, що детальна презентація перших кроків після деокупації Криму відбудеться на першому Парламентському саміті Кримської платформи, який відбудеться 24-25 жовтня у Загребі.

Водночас постійна представниця Президента в АРК наголосила, що стратегія відновлення Криму після деокупації передбачає інвестиції у розвиток туризму, дорожню інфраструктуру та інтеграцію півострова у європейську мережу доріг, розвиток швидкісного залізничного та авіасполучення, морського, пасажирського транспорту, можливості інтеграції енергетичної системи Криму в європейську тощо.

Причому інвестиції в економічний розвиток стосуватимуться, зокрема, проєктів, важливих для корінних народів. “Адже цілісна мозаїка різноманітних культур — основа взаємовідносин майбутнього Криму, яка поєднує наші обов’язки збереження корінних народів із розвитком туристичного потенціалу через популяризацію культурних та освітніх проєктів”, - зазначила Ташева.

Як повідомлялося, за словами Голови Верховної Ради Руслана Стефанчука, за результатами Першого парламентського саміту Міжнародної Кримської платформи планують ухвалити резолюцію з питань Криму та реформування глобальної системи безпеки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-