Окупаційний «суд» тричі за день оштрафував кримську татарку за пости у Facebook

Окупаційний «суд» тричі за день оштрафував кримську татарку за пости у Facebook

Укрінформ
У Криму російський суд тричі за день оштрафував пенсіонерку Асіє Чапух за “дискредитацію армії” та “хуліганство” через дописи у Фейсбуці.

Про це повідомляє видання “Ґрати”, передає Укрінформ.

“Ялтинський міський суд впродовж дня тричі оштрафував 67-річну кримську татарку Асіє Чапух із Кореїзу — за заборонену символіку (ч. 1 ст. 20.3 Кодексу про адміністративні правопорушення рф), дрібне хуліганство (ч. 3 ст. 20.1 КпАП рф), найголовніше, — за дискредитацію російської армії (ч. 1 ст. 20.3.3 КпАП рф). Усі три адмінпротоколи склали, швидше за все, після доносу кримського проросійського блогера Олександра Таліпова. Він скаржився на Фейсбук чоловіка Асіє — Асана Чапуха, але в результаті затримали та оштрафували її”, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що обшук у будинку Чапухів проводили працівники Центру протидії екстремізму МВС, у тому числі відомий за цілою низкою переслідувань кримськотатарських активістів, журналістів та адвокатів підполковник Руслан Шамбазов. Претензії поліції стосувалися кількох постів у Фейсбуці на сторінці «Іван Петров». На неї звернув увагу 12 жовтня кримський блогер Олександр Таліпов, який активно підтримує російську армію і часто співпрацює з правоохоронними органами. У своєму Телеграм-каналі він опублікував кілька скріншотів зі сторінки «Іван Петров» і заявив, що сторінка насправді належить Асану Чапуху. Таліпов також назвав вулицю, де живе Чапух, і погрожував усім, хто лайкав його фотографію з народним депутатом Мустафою Джемільовим.

Читайте також: рф переслідує за політичними мотивами понад сотню кримських татар - омбудсман

За даними ЗМІ, Асіє Чапух під час обшуку заявила, що це вона зробила публікації на сторінці «Іван Петров». У першій публікації, від 1 жовтня 2022 року, росія називається «країною, створеною не для життя, а для смерті», яка «має остаточно померти, щоб припинилися смерті ні в чому невинних у всьому світі». За цей текст поліцейський склав протокол про дискредитацію російської армії.

Ще кілька постів, за які склали протокол про дрібне хуліганство, були опубліковані в листопаді 2021 та жовтні нинішнього року. В одному володимира путіна було зображено на тлі портрета Адольфа Гітлера з написом: «Ми повинні сказати це вголос: Росія — фашистська держава».

Щодо третьої публікації від 12 жовтня 2022 року був складений протокол про демонстрацію забороненої символіки. У ній було зображення символіки батальйону Нацгвардії «Азов», яку, зауважив суд, використала і танкова дивізія СС «Рейх».

Асіє Чапух не заперечувала факт публікацій. Суддя розцінила це як визнання вини та оштрафувала по кожному адмінпротоколу - на загальну суму 61 тисяча рублів (36 200 грн).

Юрист Рустем Кямільов зазначив, що подаватиме апеляцію.

Як повідомляв Укрінформ, 14 жовтня в тимчасово окупованому Криму силовики провели обшук у будинку ветерана кримськотатарського руху, колишнього політичного в'язня Асана Чапуха. Після обшуку силовики забрали його дружину - Асіє Чапух.

У представництві Президента України в АРК засудили протиправні політичні переслідування за вигаданими статтями, однак зауважили, що їх припинення неможливе без деокупації Кримського півострова..

Асана Чапуха окупанти утримували у СІЗО Сімферополя 15 місяців. Його затримали у справі "Веджіє Кашки". Вже під час перебування в ізоляторі у чоловіка діагностували рак. Наразі Чапух знаходиться під домашнім арештом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-