У Зеленського відреагували на вирок Шихаметову у так званій справі «Хізб ут-Тахрір»

У Зеленського відреагували на вирок Шихаметову у так званій справі «Хізб ут-Тахрір»

Укрінформ
Окупаційний суд у Криму виніс вирок щодо Яшара Шихаметова у справі, відомій під назвою “Хізб ут-Тахрір”: громадянина України незаконно засудили до 11 років позбавлення волі.

Про це повідомило у Телеграмі Представництво Президента України у АР Крим, передає Укрінформ.

"Окупаційний суд у Криму виніс незаконний вирок щодо громадянина України, представника корінного кримськотатарського народу Яшара Шихаметова до 11 років позбавлення волі нібито за звинуваченням у тероризмі – справі, відомій під назвою “Хізб ут-Тахрір”", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що Яшар Шихаметов працював кухарем у кафе в тимчасово окупованому Криму. Справа проти Яшара має всі обвинувальні елементи з аналогічних процесів «Хізб ут-Тахрір».

Приводом для затримання й арешту став обшук у будинку з нібито виявленням забороненої літератури без відбитків пальців. Доказами провини є так звані свідчення співробітників фсб, які складали цю справу, а також допит так званих анонімних свідків, чиї слова неможливо підтвердити у суді. Ще одним важливим фактором є так звана слідча експертиза.

Читайте також: В рф двох кримськотатарських активістів засудили до 17 і 13 років в’язниці

Як повідомляє Кримська солідарність, 9 вересня окупаційний суддя Олексій Магомадов ухвалив обвинувальний вирок за частиною 2 статті 205.5 КК рф і засудив Яшара Шихаметова на 11 років у колонії суворого режиму, а перші 4 роки ув'язнення він мусить відбути у більш суворих умовах.

Попри слабкий стан здоров'я, окупаційний суд регулярно продовжував Шихаметову запобіжний захід під вартою. Через хвороби Шихаметов так і не зміг виступити в дебатах, проте так званий “суд” вирішив, що підсудний добровільно відмовляється давати свідчення.

Співробітники фсб на допитах пояснювали, що Шихаметов під час роботи в кафе насправді вів «ідеологічну роботу»: нібито брав участь у заборонених зборах і залучав нових прихильників.

"Звертаємо увагу правоохоронних органів України та Прокуратури Автономної Республіки Крим і міста Севастополя на чергове порушення прав і свобод громадянина України, представника корінного кримськотатарського народу. Репресії та переслідування громадян України в окупованому Криму мають негайно припинитися, що неможливо без деокупації всіх територій України!" - наголосило Представництво Президента України у АР Крим.

Читайте також: Російський суд продовжив на три місяці арешт кримського татарина Шихаметова

Нагадаємо, 17 лютого 2021 року в окупованому Криму пройшли нові масові обшуки, після чого окупанти затримали шістьох кримських татар: Азамата Еюпова, Яшара Шихаметова, Ленура Сейдаметова, Тимура Ялкабова, Ернеста Ібрагімова й Олега Федорова. Їм усім інкримінують звинувачення у тероризмі за членство в політичній партії «Хізб ут-Тахрір».

Згідно з матеріалами справи, обвинувачені не мали зброї, вибухівки, боєприпасів, не планували вчиняти терористичний акт і не закликали до цього інших. Фактично єдиним доказом так званого “слідства” є аудіозаписи, на яких зафіксовано, що засуджені вели дискусії на релігійні та політичні теми, та свідчення так званих прихованих свідків, які неможливо перевірити.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-