В рф двох кримськотатарських активістів засудили до 17 і 13 років в’язниці

В рф двох кримськотатарських активістів засудили до 17 і 13 років в’язниці

Фото
Укрінформ
У вівторок Південний окружний військовий суд у м. Ростов-на-Дону оголосив обвинувальний вирок кримськотатарським активістам Тимуру Ялкабову та Ленуру Сейдаметову і призначив покарання у вигляді позбавлення волі строком на 17 та 13 років у колонії суворого режиму.

Про це у Фейсбуці повідомляє "Кримська солідарність", передає Укрінформ.

"Суд постановив призначити Тимуру Ялкабову 17 років позбавлення волі з відбуванням перших чотирьох років у в'язниці, решти - в колонії суворого режиму з обмеженнями після відбування терміном на 1 рік 6 місяців. Сейдаметову Ленуру призначили 13 років позбавлення волі з відбуванням перших чотирьох років у тюрмі, решти - в колонії суворого режиму з обмеженнями після відбування терміном на 1 рік", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що 41-річний Тимур Ялкабов за фахом "слюсар-механік", до арешту разом з дружиною випікав на продаж торти.

35-річний Ленур Сейдаметов має кваліфікацію за спеціальністю "радіоелектроніка і телеапаратура", до арешту надавав послуги вантажника.

17 лютого 2021 року о четвертій годині ранку в Криму відбулися масові обшуки в Білогірську, Бахчисараї, Сімферополі, Севастополі та Совєтському районі Криму. Ленур Сейдаметов, Тимур Ялкабов, Азамат Еюпов, Яшар Шихаметов, Ернест Ібрагімов та Олег Федоров після проведення слідчих заходів за місцем проживання в їхніх будинках доставлені до так званого управління ФСБ Криму, після чого були взяті під варту та відправлені на судово-психіатричну експертизу. Кримськотатарські активісти обвинувачуються в участі та організації терористичної діяльності на території Криму, їм інкримінують статтю 205.5. та статті 30; 278 КК рф.

Обвинувачення у всіх подібних "справах" спирається на лінгвістико-психологічні та релігієзнавчі експертизи, а також показання таємних свідків. При цьому результати експертиз найчастіше виконані під керівництвом ФСБ, і їх неможливо заперечити. Показання незалежних експертів, які спростовують ці дослідження, російський суд не бере до уваги.

Показання таємних свідків, які виступають як основний доказ обвинувачення, неможливо перевірити. При допиті такі свідки часто уникають незручних питань, їх первинні показання відрізняються від тих, які вони дають адвокатам, але суд бере до уваги лише ті показання, які отримані за допомогою ФСБ. Неодноразово сторона захисту заявляла суду, що їм відомі особи деяких таємних свідків, стверджуючи, що ті є агентами спецслужб рф і дають завідомо неправдиві показання. Незважаючи на це, суд відмовляється розкрити їх особи, посилаючись на загрозу їхньому життю.

Організація "Хізб ут-Тахрір" у рф заборонена з 2003 року. На території України та більшості країн світу діє без обмежень на рівні національних законодавств.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-