У Зеленського підготували рекомендації для кримчан щодо дій під час деокупації

У Зеленського підготували рекомендації для кримчан щодо дій під час деокупації

Інфографіка
Укрінформ
Для цивільного населення Криму підготували рекомендації, як діяти під час деокупації та можливих бойових дій на території півострова

Як передає Укрінформ, про це повідомляє у Фейсбуці Представництво Президента України в АРК.

“Територія Криму буде деокупована, тож важливо підготуватися до різних сценаріїв розвитку подій, дотримуватися правил безпеки та допомагати ЗСУ. Ми підготували рекомендації для цивільного населення про те, як діяти під час деокупації та можливих бойових дій на території Кримського півострова”, - зазначають в Представництві.

Рекомендується кримчанам, які проживають поблизу військових об’єктів, якнайшвидше виїхати подалі. Це варто зробити не під час бойових дій, а до них.

Необхідно переїхати до більш безпечних на час ведення бойових дій районів. Місцевість біля незаконно зведеного “кримського мосту” не є безпечною.

Евакуаційними маршрутами окупантів користуватися не слід.

Під час евакуації пов’яжіть на транспортний засіб з усіх боків білу тканину, напишіть на задньому та бокових вікнах яскравими літерами слово “ЛЮДИ” (якщо везете дітей - «ДІТИ»).

Заздалегідь підготуйте укриття зі спальним місцем та попередьте рідних і близьких про його розташування.

“За інформацією Представництва, багато бомбосховищ окупованого півострова не облаштовані, закриті чи просто завалені сміттям. Не довіряйте брехливим заявам окупаційних адміністрацій – самостійно потурбуйтеся про свою безпеку. Не ховайтеся у звичайних підвалах і приміщеннях, які не обладнані як укриття”, - зазначають у відомстві.

У Представництві рекомендують тримати телефон зарядженим, але бути готовими, що окупанти можуть вимкнути зв’язок. Ознайомиися з порядком надання першої медичної допомоги та підготувати екстрену валізу.

Необхідно заправити повний бак авто й мати в запасі додаткову каністру.

Під час обстрілів і боїв у жодному разі не слід підходити до вікон. Якщо не встигли сховатися в укриття – застосуйте правило двох стін: ховайтеся в передпокої, коридорі чи тамбурі.

Під час вуличних боїв не можна залишати укриття, а також потрібно уникайте будь-яких контактів із окупантами.

Читайте також: Кримчани виїжджають через треті країни, побоюючись призову в армію рф – Ташева

Не торкайтеся трупів російських солдатів, а також будь-яких предметів, які блокують дороги.

Громадянам слід дочекатися підрозділів ЗСУ і виконувати їхні рекомендації.

“Не забувайте, що ворог може переодягнутися в українську форму, щоб ввести в оману населення чи певним чином дискредитувати ЗСУ. Будьте пильними: українські військові не коять теракти та не прикриваються місцевим населенням”, - наголошують у Представництві Президента в АРК.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство оборони України закликає жителів окупованого Криму повідомляти про переміщення російських військ в чат-бот єВорог у Телеграмі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-