Шалленберг про реакцію на окупацію Криму: Ми, напевно, були наївними

Шалленберг про реакцію на окупацію Криму: Ми, напевно, були наївними

Укрінформ
Європейський Союз не відреагував належним чином на вторгнення рф у Грузію у 2008 році та незаконну окупацію українського Криму у 2014 році, оскільки панували прагнення видавати бажане за дійсне.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив глава МЗС Австрії Александер Шалленберг, виступаючи на Бледському стратегічному форумі (м. Блед, Словенія).

"Ми мали Грузію у 2008 році – і ми могли б, напевно, дивлячись назад, відреагувати інакше. У нас був Крим у 2014 році – ми могли б відреагувати інакше. Так, ми, напевно, були наївними та займалися видаванням бажаного за дійсне, навіть на Мюнхенській безпековій конференції. Бо ми ніколи не вірили, що хтось буде настільки божевільним, щоб діяти всупереч його власним економічним інтересам", – заявив він.

Водночас, зазначив австрійський міністр, ЄС уже відреагував швидко і жорстко на повномасштабне вторгнення рф в Україну 24 лютого.

"Ми застосували надзвичайно швидко шість пакетів санкцій, і ми відреагували так, що ми самі були здивовані нашою єдністю", - сказав він.

При цьому, Шалленберг зазначив, що потрібно бути обережним у питанні очікувань від санкцій ЄС проти росії і не чекати, що самі лише санкції змусять путіна вивести війська з України.

"У нас не було очікувань, коли ми вводили перший та другий пакет, що путін такий скаже: "О Боже, я цього не очікував. Вибачте, я зараз виведу мої війська". Ніхто такого не очікував", - зауважив міністр.

За словами глави МЗС Австрії, санкції загалом націлені на те, щоб "завдати економічного болю, щоб примусити когось зрозуміти, що нам фундаментально не подобаються його дії".

У цьому контексті він підкреслив, що введені санкції ЄС проти рф діють; у країні очікується рецесія у 8-10%, зростає інфляція, закриваються цілі сектори промисловості, наприклад, автомобільний чи авіаційний.

"Санкції працюють<…> Ми маємо бути дуже пильними і не вестися на російський наратив. Інколи це так дивно, коли речник кремля щось каже, і всі європейські медіа це підхоплюють. І коли Єврокомісія каже щось інше, то виникає багато труднощів", - зазначив Шалленберг.

Міністр наголосив на тому, що країнам Євросоюзу важливо зараз триматися разом і зберігати єдність, адже найбільшим її ворогом є внутрішній розкол у ЄС.

Читайте також: МЗС Австрії українською: Ми залишаємося разом з Україною

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого росія розпочала новий етап восьмирічної війни проти України – повномасштабний наступ. Війська рф обстрілюють і знищують ключові об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-