Військове звільнення Криму не обов'язково означає захід на півострів тисячі танків — експертка

Військове звільнення Криму не обов'язково означає захід на півострів тисячі танків — експертка

Укрінформ
Військове звільнення наших територій від рф, зокрема, Криму, не обов'язково означає масові бомбардування або захід на півострів тисячі танків, що фізично важко зробити.

Про це під час брифінгу на тему “Кримська платформа. Стратегія деокупації Криму та економічна модель” у Медіацентрі Україна-Укрінформ заявила заступниця голови правління Центру оборонних стратегій, ексзаступниця міністра оборони України (2019-2020) Аліна Фролова, коментуючи мілітарний компонент цієї Стратегії.

“Військове звільнення, або військовий елемент, не обов'язково означає масові бомбардування або захід тисячі танків, що фізично важко зробити з Кримом. Але він (цей елемент — ред.), у тому числі включає у себе елементи диверсій, рейдів, які здійснюються. Я думаю, що він буде продовжуватися і нарощуватися, такий елемент”, - поінформувала вона.

Серед іншого, Фролова уточнила, що до моменту початку повномасштабного вторгнення рф в Україну завжди говорилося про те, що визволення Криму можливе виключно політико-дипломатичним шляхом: “але наразі риторика змінилася, і це не є вибором України, але це був вибір рф”.

Також ексзаступниця міністра оборони України наголосила, що відповідно до міжнародного права, Україна має всі права звільняти Крим, у тому числі військовим шляхом, оскільки це є територія нашої держави, анексія якої не була визнана в світі.

За її словами, звичайно, що, окрім можливих руйнувань, жертв тощо, оцінюється також і той факт, що росія анексувала цю територію і незаконно ввела її у склад рф.

Наразі також є розуміння ризику застосування з боку рф, наприклад, тактичної ядерної зброї, додала Фролова.

“Тому я думаю, що скажімо, та практика України, яку ми бачимо наразі, з точки зору руйнації якихось мілітарних об'єктів на території Криму, вона вже є застосуванням військової сили у той чи інший спосіб. І я думаю, що це буде не тільки продовжуватися, а і нарощуватися”, - сказала вона.

При цьому Фролова зазначила, що Крим за роки захоплення його рф став дійсно військовою базою, яка використовувалася не лише для того, щоб завдавати шкоди Україні. За її словами, Крим використовувався рф і для того, щоб порушувати спокій і безпеку у багатьох регіонах, включаючи, наприклад, Сирію, і для того, щоб повністю блокувати Азовське море, і для того, щоб блокувати нормальний рух комерційного транспорту у Чорному морі.

Читайте також: Стратегія відновлення Криму буде вписана у загальний план відновлення України – Ташева

“Окрім цього, те, що рф задіювала викрадені в Україні газові вежі, які там стояли, і використовувала їх як міні військові бази, воно давало можливість контролювати повністю захід (транспорту — ред.) в українські порти, і досить суттєво його обмежувати, створювало загрозу для гирла Дунаю тощо”, - зазначила Фролова.

Наразі можна побачити те, що повна блокада Чорного моря призводить до обвалення бізнесів багатьох компаній, які працюють на доставках вантажів, вже не кажучи про всі інші наслідки, підкреслила вона.

Читайте також: Кримська платформа-2: світ звикає, що Крим буде звільнено так, як це визначить Україна

Як повідомлялося, Президент Естонії Алар Каріс погодився з тезою Президента України Володимира Зеленського, що «ця війна (з рф - ред.) почалася в Криму і закінчиться в Криму».

Зеленський зі свого боку раніше заявив, що Україна продовжить робити все для звільнення Криму будь-яким шляхом, попри всі дії рф проти українців та нашої держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-