Що після деокупації: оприлюднили стратегію України з відбудови Криму

Що після деокупації: оприлюднили стратегію України з відбудови Криму

Інфографіка
Укрінформ
Міністр інфраструктури України Олександр Кубраков оприлюднив стратегію відбудови інфраструктури тимчасово окупованого росією Криму після його деокупації.

Як передає Укрінформ, міністр оприлюднив стратегію у Фейсбуці.

"Після встановлення української військово-цивільної адміністрації в Криму, Україна розпочне масштабну програму реінтеграції. Йдеться не лише про відбудову, а про системний процес розвитку регіону, з урахуванням соціально-культурних факторів та визначальної ролі туристичної галузі", - написав Кубраков.

Він зазначив, що нові інфраструктурні проєкти півострова будуть націлені на перебудову та інтенсифікацію туристичних потоків з материкової України, а також країн-партнерів. Ідеться про оновлення доріг, електрифікацію та модернізацію залізничної системи, а також повернення в Крим міжнародних авіаліній.

Кубраков зазначив, що у порти Криму повернуться масштабні вантажні потоки у межах єдиної української системи морських перевезень. Водночас важливим є запуск регулярних пасажирських рейсів та круїзних маршрутів.

Міністр нагадав, що у 2013 році порти Кримського півострова прийняли близько 105 тис. пасажирів, що було рекордним показником за всю його історію. За даними Кубракова, реальний потенціал кримських портів становить понад 200 тис. пасажирів на рік.

"Одне з найважливіших завдань — це демонтаж залишків конструкцій незаконно збудованого мосту через Керченську протоку з мінімальною шкодою для екосистеми Криму. Це дозволить повністю розблокувати порти Азовського моря та продемонструвати світу, що саме означає верховенство міжнародного права", - підкреслив він.

За словами очільника Мінінфраструктури, всі процеси відбудови та розвитку орієнтуватимуться насамперед на туристичну сферу.

Читайте також: Україна готова провести демілітаризацію Криму — Шмигаль

"Ми нарешті зможемо трансформувати Крим у курорт цілорічного надання туристичних послуг, де у центрі — розважальна та культурно-історична інфраструктура, інтегрована в унікальні чорноморські ландшафти", - пояснив міністр.

Зокрема, замість просування суто пляжного відпочинку у планах міністерства — відродження культових фестивалів та подій, зокрема й корінних народів Криму, формування простору для проведення бізнес-форумів, конференцій, масштабних концертів. Один із важливих проєктів — будівництво у Криму найбільшого на півдні України концертного майданчика.

Читайте також: Зеленський: Ми будемо повертати Крим будь-яким шляхом без консультацій з іншими державами

"Крим був, є і буде Південною брамою України. Зоною комфортного відпочинку для всіх гостей, що поважають наш суверенітет та поділяють сучасні демократичні цінності. Надійним форпостом проти всіх, хто намагатиметься просувати власні імперські амбіції", - наголосив Кубраков.

Як повідомляв Укрінформ, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль презентував концепцію відновлення тимчасово окупованого росією Криму після його деокупації під час другого саміту Кримської платформи.

Кримська платформа - формат консультацій та комунікацій, започаткований Президентом України у серпні 2021 року для структурування всіх питань, пов’язаних із півостровом.

Фото: Олександр Кубраков, Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-