Закон про статус кримськотатарського народу може бути ухвалений уже цього року - Чубаров

Закон про статус кримськотатарського народу може бути ухвалений уже цього року - Чубаров

Укрінформ
Закон України "Про статус кримськотатарського народу" може бути ухвалений уже цього року.

Таку думку під час експертного обговорення "Припинення незаконної російської анексії Криму та деокупація півострова: оптимальні шляхи та механізми" висловив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Зараз ми разом з інституціями, які є частиною системи президентської влади в Україні, зокрема з представництвом Президента в АРК, з колегами народними депутатами України, з експертами, вченими працюємо над законопроєктом "Про статус кримськотатарського народу". Є дуже велика ймовірність, що цього року він обов'язково буде прийнятий", - зазначив Чубаров.

За його словами, чинна правова база щодо Кримської автономії є не лише недостатньою, а й у багатьох моментах недоречною. Він вважає, що статус автономії мусить зберігатися, але її сутність має бути переформатована. Адже законодавча база створювалася в 1991 р. "при абсолютному нехтуванні наявністю корінного кримськотатарського народу", який починав масово повертатися на півострів з депортації.

Чубаров наголосив, що питання деокупації Криму актуалізуються щоденно. Україна і Збройні сили перейшли від риторики щодо звільнення Криму до практичних кроків, зазначив він. І тому важливо дуже швидко знаходити відповіді для себе і зарубіжних партнерів, якою АРК буде після відновлення територіальної цілісності України, як будуть забезпечуватися права усіх, хто проживає на півострові. При цьому голова Меджлісу наголосив, що йдеться про забезпечення прав кримських татар, етнічних українців і тих мешканців АРК, хто лишався вірним Україні і не скоював злочинів під час окупації. Ті ж, хто незаконно оселився на півострові разом із російськими загарбниками, мусять залишити Крим якнайшвидше.

Читайте також: На вулицях українських міст з’явилися плакати про корінні народи

Чубаров також нагадав, що минулого року ухвалено закон про корінні народи, тож після ухвалення закону про статус кримськотатарського народу залишиться лише внести відповідні зміни до Конституції у розділі про Автономну Республіку Крим.

"Питання деокупації Криму - це питання одночасного вирішення і, в першу чергу, правового забезпечення подальшого розвитку Криму в умовах відновленої територіальної цілісності України. Будь-які інші позиції, мовляв, зараз звільнимо, а потім сядемо подумаємо, не будуть сприяти розумінню і всередині українського суспільства, і серед наших партнерів", - підсумував голова Меджлісу.

Читайте також: Чубаров: Готові вже всі документи, аби запрацював закон про корінні народи – має схвалити уряд

Як повідомляв Укрінформ, 23 серпня в онлайн-форматі відбудеться Другий саміт "Кримської платформи".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-