Завданням України у цій війні є захист корінних народів - МКІП

Завданням України у цій війні є захист корінних народів - МКІП

Укрінформ
Завданням України у цій війні є захист і безпека корінних народів, і всі громадяни мають пам’ятати про це.

Як передає Укрінформ, про це Міністерство культури та інформаційної політики заявило у Телеграмі з нагоди Міжнародного дня корінних народів світу.

9 серпня світ відзначає Міжнародний день корінних народів світу. За оцінками ООН, корінні народи зараз налічують близько 370 мільйонів осіб, що проживають у більш ніж 70 країнах, зауважили у МКІП.

Україна також є батьківщиною корінних народів - кримських татар, караїмів та кримчаків. Всі вони мають давню героїчну та водночас трагічну історію.

Читайте також: Україна у Міжнародний день корінних народів підтвердила намір повернути Крим

Так, за період депортації 1944 року та перші роки заслання кримськотатарський народ втратив 46,2% від своєї чисельності.

Окупація Криму в 1783 році російською імперією призвела до майже повної асиміляції караїмів (наприкінці XX століття загальна чисельність представників цього етносу не перевищувала 800 осіб).

Після окупації Криму німцями, восени 1941 року, велика частина кримчаків, що проживала на півострові була розстріляна, народ втратив до 80% від своєї загальної чисельності, нагадали у МКІП.

З початком тимчасової окупації Кримського півострова російською федерацією у 2014 році російська окупаційна влада проводить репресивну політику залякування, психологічного тиску, ув’язнення, безслідного викрадення кримських татар. Після 24 лютого 2022 року репресії проти кримських татар значно посилились, від них потерпають і ті родини, які оселились у Херсонській і Запорізькій областях.

Читайте також: У проморолику про Крим беруть участь відомі українці - КРЦ

Завданням України у цій війні є захист і безпека корінних народів. І кожен, хто знаходиться сьогодні на фронті й в тилу, має пам’ятати про це. Україна — дім кримських татар, караїмів та кримчаків. Крим — це Україна, наголосили у МКІП.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко подякував корінним народам України за вагомий внесок в розбудову держави та розвиток її громадянського суспільства.

"Ми сильні в розмаїтті та єдині разом. В Міжнародний день корінних народів світу ми віддаємо належне всім оригінальним культурам й всім корінним народам, які є невід’ємною частиною великої української родини. Кримські татари, караїми, кримчаки - ми дякуємо вам за вагомий внесок в розбудову української держави та розвиток її громадянського суспільства. Сьогодні між нами ще більше єднання перед лицем єдиного ворога", - написав Ткаченко у Фейсбуці.

Він наголосив, що Україна завжди буде спільним домом, де кожному є місце та кожен - повноправний член великої родини. "Ми повернемо наш Крим та ви повернетесь додому", - додав міністр.

Читайте також: У росії активісти створюють платформу для боротьби корінних народів за незалежність

Як повідомлялося, Міжнародний день корінних народів світу відзначають щороку 9 серпня. У 2021 році був ухвалений Закон "Про корінні народи України", яким визнано три народи корінними: кримськотатарський, караїмський і кримчацький.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець закликав міжнародну спільноту долучитися до захисту прав корінних народів України, і передусім тих представників, які залишилися на території тимчасово захопленого Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-