Правозахисники дослідили еволюцію російських фейків про НАТО

Правозахисники дослідили еволюцію російських фейків про НАТО

Укрінформ
Кримськотатарський ресурсний центр (КРЦ) відстежив тенденції у поширенні на території тимчасово окупованого Криму фейків про Організацію Північноатлантичного договору (НАТО).

Про це йшлося на пресконференції «Фейки про НАТО в окупованому Криму» в Укрінформі, передає кореспондент агентства.

"росія роками залякувала населення півострова, ототожнюючи Альянс з фашизмом і говорячи, що він хоче стоптати Україну. Якщо в 1990-2000-х роках росія залякувала громадян України загрозою НАТО за допомогою підкуплених політиків, то починаючи з 2014 р. російська влада почала відкрито називати НАТО ворогом та звинувачувати його у загрозах і недружніх діях", - зазначив голова правління Кримськотатарського ресурсного центру, голова управління з правових питань та закордонних справ Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв.

Він нагадав, що ще у 2006 році Верховна Рада АРК ухвалила протизаконне рішення про оголошення півострова "територією без НАТО". На жаль, центральна влада України не продемонструвала адекватної реакції на цю антинатівську пропаганду.

Читайте також: В РНБО простували фейки про скасування виплат військовослужбовцям

З початком же повномасштабного вторгнення росії в Україну в лютому 2022 р. наративи цієї пропаганди кілька разів змінювалися, що і відстежили експерти КРЦ.

Про це розповів під час онлайн-включення менеджер КРЦ Сергій Пархоменко. Він зазначив, що у квітні-травні російські пропагандисти активно виправдовували вторгнення в Україну тим, що Україна, якщо вступить в НАТО, військовим шляхом спробує повернути Крим. Влітку вони почали тиражувати «лякалки» про те, що НАТО розв'язує третю світову війну й «підбиває Україну» атакувати Крим. У липні ж взагалі пропагандисти почали крутити меседжі, що росія вже «воює з НАТО», а не з Україною.

«Очевидно, у рф всерйоз почали формувати громадську думку, що росія воює саме з Альянсом. Однак, попри істерію кремля, Україна неодмінно поверне Крим, незалежно від того, буде вона членом Альянсу чи ні», - додав він.

Читайте також: В Укренерго назвали фейком заяви про приєднання південних областей до енергосистеми росії

Керівник проєктів з росії та країн-партнерів Східної Європи Управління громадської дипломатії штаб-квартири НАТО Беата Паташова, яка теж взяла участь у заході дистанційно, відзначила високу стійкість громадян України до дезінформації попри те, що з 2014 році саме українці є головною мішенню російської пропаганди.

"Україна бореться з російською агресією на землі, у повітрі, на морі, а також в інформаційному і кіберпросторі", - наголосила вона.

Паташова зазначила, що підхід НАТО до протидії дезінформації полягає у швидкій реакції, вибірковості (іноді спростування фейків може навпаки сприяти їхньому поширенню), уважному відстеженні інформпростору для виявлення дезінформації і її аналізу, співпраці з партнерами. Також вона розповіла про помічену під час саміту Альянсу в Мадриді синхронність у поширенні фейків про НАТО російськими та китайськими пропагандистами.

Спікери пресконференції також розповіли про основні джерела поширення російських фейків. Сергій Пархоменко відзначив особливу роль у цьому регіональних відділень загальноросійських ЗМІ на кшталт "риа-новости", "комсомольской правды" та інших. Із соцмереж роспропагандисти віддають перевагу Телеграму - як каналам офіційних ЗМІ, так і місцевим паблікам.

Ескандер Барієв розповів, що з окупованого півострова в КРЦ надсилають також відскановані матеріали з локальних друкованих видань. Крім того, у квітні в Сімферополі окупанти створили виставку з фейковою антинатівською інформацією.

Читайте також: У РНБО спростовують фейки про підвищення виплат народним депутатам

На думку Пархоменка, найбільшу загрозу дезінформація несе для осіб 14-25 років. І найбільшою небезпекою він вважає нав'язування російської пропаганди на рівні шкіл та вищих навчальних закладів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-