Найбільшу в історії України незаконну колекцію, вилучену в ексдепутата, виставили у музеї

Найбільшу в історії України незаконну колекцію, вилучену в ексдепутата, виставили у музеї

Фото
Укрінформ
У Музеї історії України презентовано найбільшу в історії незалежної України незаконну колекцію старожитностей, вилучену правоохоронцями в ході обшуків у колишнього народного депутата.

Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко у Телеграмі, передає Укрінформ.

«Сьогодні разом з генеральним прокурором Іриною Венедиктовою та міністром внутрішніх справ Денисом Монастирським представили найбільшу в історії незалежної України незаконну колекцію старожитностей, що була вилучена у колишнього народного депутата», - зазначив він.

За словами урядовця, це велика колекція, яка містить старовинну зброю та предмети озброєння, прикраси та деталі одягу, керамічний, металевий і скляний посуд.

Читайте також: В ексдепутата знайшли понад 6 тисяч артефактів, викрадених з музеїв Криму

«Усі вони належать до різних археологічних культур та охоплюють територію усієї України. В ході обшуків правоохоронці вилучили 6066 предметів», - пояснив міністр.

Найбільшу в історії незалежної України колекцію старожитностей вилучено у колишнього народного депутата / Фото: Руслан Канюка, Укрінформ

Ткаченко підкреслив, що величезна кількість, характер та вік артефактів свідчать про тисячолітню історію України та Європи.

«Велика кількість предметів є унікальними та має виняткове культурне, наукове та мистецьке значення. Вони не представлені в жодному музеї України. Серед вилучених предметів виявлено візантійський меч ІХ ст. Один з вилучених предметів є стародруком і належить до бібліотечного фонду України», - розповів він про колекцію.

У свою чергу генеральний прокурор Ірина Венедіктова зауважила, що колекція старожитнотей виставлена в Музеї історії України, а представлені предмети є доказами в кримінальному провадженні.

Читайте також: Скіфське золото, картини: вчені вважають, що росія цілеспрямовано грабує українські музеї

«Команда прокурорів, слідчих та оперативників ДСР Нацполіції та ДБР розслідує незаконну діяльність народного депутата України 3-4 скликань, колишнього голови Ради міністрів Автономної Республіки Крим та інших осіб, пов’язану з фінансуванням так званої днр, виводу грошових коштів до російської федерації з території України, а також ведення бізнесу на території окупованого Криму. За оперативною інформацією було відомо про наявність у нього реліктових речей та чорних археологічних знахідок», - поінформувала очільниця прокуратури.

За її словами, майже за тиждень обшуків виявлено документи щодо руху грошових коштів на підприємствах цього громадянина в окупованому Криму, докази його бізнес-зв’язків із сергієм аксьоновим та сплати податків на території півострова та інших тимчасово окупованих міст України.

Читайте також: Скіфське золото: Судові баталії у Нідерландах і викрадені з Мелітополя експонати

«А ще – більше 6000 предметів старовини: мечі, шаблі, шоломи, кольчугу, наконечники до стріл та списів, рушниці і карабіни, амфори, нашийні гривні, монети, предмети побуту та посуду. Все це вилучено в одному із офісних приміщень в Києві. Зокрема, в електрощитовій та на горищі, в далеких від належних умовах зберігання», - додала Венедіктова.

Вона зазначила, що частина колекції, імовірно, викрадена із музеїв тимчасово окупованого Криму, а ціна колекції попередньо – кілька мільйонів доларів США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-