Багато кримчан мовчать, однак чекають на ЗСУ - кримський активіст

Багато кримчан мовчать, однак чекають на ЗСУ - кримський активіст

Укрінформ
Кримський активіст Василь Самойлов, який зміг виїхати на підконтрольну ЗСУ територію через 37 російських блокпостів і зону бойових дій, розповідає, що проукраїнського населення на тимчасово окупованому півострові значно більше, ніж це фіксують окупаційні правоохоронні служби та медіа.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим.

«Кримчанин наголосив, що проукраїнського населення у Криму значно більше, ніж це фіксують окупаційні правоохоронні служби та медіа. Люди навчають дітей вдома української мови, поширюють незалежну інформацію всупереч російській пропаганді», - йдеться у повідомленні.

За словами активіста, багато кримчан мовчать, однак чекають приходу ЗСУ, адже активно підтримувати територіальну цілісність України на окупованому півострові просто небезпечно для життя. Таких сильних репресій та пропаганди, як на тимчасово окупованих територіях, на власній території рф немає, зазначається у повідомленні.

Самойлов поділився історіями про свій активізм: ведення соціальних мереж, проукраїнські антивоєнні акції, зокрема в його рідному місті Саки, які почали влаштовувати після багатотисячного мітингу 26 лютого 2014 року. Тоді вони з друзями ще не могли уявити, що росія окупує півострів.

На запитання, чому не поїхав із окупованого Криму раніше, активіст відповів, що якби Крим покинули всі проукраїнськи налаштовані люди, то «ми б цю боротьбу програли».

Однак після повномасштабного вторгнення хлопець отримав повідомлення, що за ним можуть прийти із фсб. Незадовго до цього він уже планував виїзд з окупації, а після вторгнення рф в Україну захотів долучитися до лав ЗСУ. Їхати вирішив через зону бойових дій. Залишалося найважче — пройти перевірку фсб та проїхати російські блокпости. Найголовнішим для успішного виїзду було, за його словами, мати хорошу легенду, «чистий» телефон (щоб росіянам не було за що вчепитися) і бути морально готовим до багатогодинного допиту.

«Їхав через пункт пропуску Джанкой - Чонгар. Коли нас мали перевіряти фсбшники, то сказали залишити на посту речі, взяли паспорти й повели чекати допиту в «клітці». Це така огороджена десь 20/20 метрів ділянка, накрита білою маскувальною сіткою, по суті, просто для перетримки чоловіків», - поділився Василь.

Читайте також: Джапарова: Крим – це черговий хаб російської агресії

Щоб зрештою потрапити на підконтрольну урядові територію України, йому довелося пройти 37 російських блокпостів. Рятувала продумана легенда, а іноді халатність або стан алкогольного сп’яніння російських військових. Зрештою кримчанин таки дістався до Запоріжжя, де оформив необхідні документи, а згодом поїхав до Києва, інформують у Представництві.

Як повідомляв Укрінформ, на думку голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, без військових дій при звільненні Криму не обійтися, але запеклих боїв можна уникнути.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-