В Україні заочно судитимуть двох суддів рф за переслідування моряків у Керченській протоці

В Україні заочно судитимуть двох суддів рф за переслідування моряків у Керченській протоці

Укрінформ
За незаконне кримінальне переслідування українських військовополонених моряків заочно судитимуть ще двох окупаційних суддів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє сайт прокуратури АР Крим.

«До суду скеровано обвинувальні акти стосовно двох «суддів» Київського районного суду м. Сімферополя. Дії обвинувачених кваліфіковано як порушення законів та звичаїв війни», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у листопаді 2018 року у Чорному морі були захоплені в полон члени екіпажу катерів Військово-Морських сил Збройних сил України «Бердянськ», «Нікополь» та буксира «Яни Капу». У подальшому окупаційні правоохоронці незаконно порушили проти українських моряків кримінальну справу за нібито «незаконний перетин державного кордону рф», тобто за злочин, який вони не вчиняли.

Читайте також: Військових рф, які чинили звірства у Ягідному, судитимуть заочно - Венедіктова

Вказані дії є серйозним порушенням Женевської конвенції про поводження з військовополоненими 1949 року, оскільки військовополонених можна притягувати до кримінальної відповідальності тільки за воєнні злочини. Однак обвинувачені, які у складі колегії суддів, проігнорували відповідний статус українських військових та задовольнили незаконне клопотання про обрання їм запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою, уточнили в прокуратурі.

Наголошується, що таким чином «судді» порушили ряд статей Женевської конвенції, зокрема статті 84, відповідно до якої військовополонених повинен судити лише військовий суд, та статті 130, яка зазначає, що позбавлення військовополоненого права на справедливий та належний судовий процес – це серйозне порушення міжнародного гуманітарного права.

Досудове розслідування здійснювалося CУ ГУ СБУ в АР Крим.

Раніше правоохоронці автономії скерували обвинувальні акти стосовно одного із вказаних суддів за ч. 1 ст. 438 КК України. Встановлено, що обвинувачений причетний до незаконного кримінального переслідування учасників мітингу на підтримку територіальної цілісності України біля Верховної Ради АР Крим 26 лютого 2014 року, а також незаконного засудження українського активіста.

Читайте також: Україна вимагає від рф гуманного ставлення до військовополонених – МЗС

Як повідомляв Укрінформ, 25 листопада 2018 року біля берегів тимчасово окупованого Криму російські прикордонники обстріляли і захопили три українські військові кораблі - катери “Бердянськ”, “Нікополь” та буксир “Яни Капу”. Було затримано 24 моряків, яких звинуватили в незаконному перетині кордону росії.

Міжнародний трибунал з морського права 25 травня 2019 року зобов'язав росію негайно звільнити всіх моряків і дати їм змогу повернутися в Україну, а також повернути кораблі.

7 вересня між Україною і росією відбувся обмін у форматі 35 на 35, під час якого, зокрема, були звільнені 24 полонені моряки.

18 листопада 2019 року в акваторії Чорного моря рф передала Україні захоплені кораблі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-