Україна продовжує боротися за повернення Криму – Ткаченко

Україна продовжує боротися за повернення Криму – Ткаченко

Укрінформ
Україна продовжує боротися за кримськотатарський народ та повернення Криму.

Як передає Укрінформ, про це міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив у Телеграмі.

«Війна рф проти України почалася саме з окупації Криму. Тоді, вже здається в далекому 2014-му, росія розпочала свої загарбницькі дії, які тривають й дотепер. Через російську агресію, кримськотатарський народ вимушений був покидати свій рідний дім», - заважив Ткаченко.

Він підкреслив, що це вже не вперше, і нагадав, що до цього, у часи Другої світової війни, 18-20 травня 1944 року радянська влада проводила масову депортацію кримських татар. Це був прямий злочин проти корінного народу, до якого срср вдавався численні рази. Серед обґрунтувань депортації - повна брехня про дезертирство та колабораціонізм.

«Внаслідок насильницьких дій загинули тисячі кримських татар, а іншим забороняли повернутися додому на свою землю десятки років. Заселяючи натомість територію Криму росіянами», - зазначив міністр.

Читайте також: Зеленський: Депортація кримськотатарського народу - свідомий злочин тиранії проти людства

Як наголосив Ткаченко, анексія Криму актуалізувала проблему корінного народу півострова.

«Україна сьогодні продовжує боротися за кримськотатарський народ та за повернення АР Крим до України. Віримо, що згодом це обовʼязково станеться. Крим - це Україна», - заявив Ткаченко.

Як повідомлялося, Верховна Рада України постановою від 12 листопада 2015 року №792-VIII «Про визнання геноциду кримськотатарського народу» визнала депортацію кримських татар з Криму у 1944 році геноцидом кримськотатарського народу. Відтоді щорічно 18 травня в Україні відзначається День пам‘яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Читайте також: рф здійснювала геноцид кримських татар у 1944-му, а тепер хоче знищити українців - Шмигаль

Депортація кримських татар розпочалася 18 травня 1944 року о 3 годині ранку і тривала до початку червня (перша і найбільша хвиля закінчилася 20 травня). За офіційними даними срср, було депортовано 183 144 особи; за кримськотатарськими джерелами – понад 400 тисяч, з яких упродовж півтора року померли близько 46% депортованих. У каральній операції брали участь 32 тисячі співробітників НКВС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-