КримSOS: зі 123 політв’язнів 98 – кримські татари

КримSOS: зі 123 політв’язнів 98 – кримські татари

Укрінформ
Станом на 18 травня в тимчасово окупованому Криму за ґратами перебуває 123 жертви політично мотивованого кримінального переслідування, 98 із них – кримські татари.

Про це повідомила на своєму сайті громадська організація КримSOS, передає Укрінформ.

“На даний момент 98 кримських татар перебувають за ґратами за політичними мотивами. З них 84 людини переслідують за так званими “справами Хізб ут-Тахрір”, 10 – у “справі батальйону Номана Челебіджихана“, 3 – у “справі про диверсію на газопроводі“, 1 – справа активіста Юнуса Машаріпова”. 64 з 98 кримських татар отримали вироки сумарною тривалістю 892 роки”, – розповів аналітик КримSOS Євгеній Ярошенко.

Як повідомлялося, від початку повномасштабного вторгнення в окупованому Криму посилився тиск на кримських татар. Зокрема, з 24 лютого ув’язнили чотирьох чоловіків, які начебто є членами добровольчого батальйону імені Номана Челебіджихана.

Читайте також: Мешканці Криму сьогодні оптимістичніші щодо деокупації, ніж рік тому – КримSOS

Міжнародну ісламську організацію “Хізб ут-Тахрір” у рф в 2003 році визнали “терористичною”, хоча її діяльність дозволена в Україні та багатьох інших країнах. Кримських татар, яких переслідують за начебто причетність до цієї організації, засуджують від 5 до 19 років позбавлення волі.

Як сказав сьогодні на брифінгу в Медіацентрі Україна (Львів) співзасновник ГО «Крим-SOS» та заступник гендиректора Українського інституту Алім Алієв, в окупованому Криму попри політику репресій і залякування люди висловлюють свою підтримку Україні у боротьбі проти російської агресії.

Читайте також: росія повторює політику срср щодо кримських татар – посол Британії

Щороку 18 травня відзначається День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Депортація кримських татар розпочалася 18 травня 1944 року й тривала до початку червня (перша і найбільша хвиля закінчилася 20 травня). Офіційною підставою для депортації кримськотатарського народу стала таємна постанова Державного комітету оборони № 5859 «Про кримських татар» від 11 травня 1944 року, в якій кримським татарам висувалися претензії у начебто масовій зраді та масовому колабораціонізмі за часів окупації Криму нацистськими військами.

Читайте також: Умєров: Кримських татар у срср називали зрадниками, а їхню депортацію - «спецоперацією»

27 червня 1944 року радянська влада почала примусово виселяти з Криму греків, болгар, вірмен. За даними кримських істориків, в депортації опинилися близько 16 тисяч греків, понад 12,5 тисячі болгар і майже 10 тисяч вірмен.

Фото: РА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-