Викрадену у Криму журналістку Данилович знайшли в Сімферопольському СІЗО

Викрадену у Криму журналістку Данилович знайшли в Сімферопольському СІЗО

Укрінформ
Викрадену у тимчасово окупованому Криму громадянську активістку і журналістку Ірину Данилович знайшли у Сімферопольському слідчому ізоляторі.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє видання ZMINA із посиланням на адвоката Айдера Азаматова.

За його словами, на тринадцяту добу після викрадення Данилович в слідчому ізоляторі Сімферополя йому підтвердили, що громадянська журналістка перебуває в них.

Адвокату не вдалося з нею зустрітися, проте вже відомо, що “слідчі” незаконного “управління ФСБ Республіки Крим” ведуть проти журналістки провадження. Її підозрюють у незаконних діях з вибуховими речовинами (ч. 1. ст. 222.1).

Читайте також: Викраденої у Криму журналістки Данилович немає у СІЗО Сімферополя - адвокат

Формально міру застосування їй обрали лише 7 травня. Із залученням “державного адвоката” за призначенням усупереч тому, що її адвокат вісім днів проводив її пошуки, зокрема в ФСБ та в адвокатській палаті півострова.

Санкція інкримінованої статті передбачає від шести до восьми років позбавлення волі та до 100 тисяч рублів штрафу (приблизно 33500 грн).

Як повідомляв Укрінформ, 29 квітня в тимчасово окупованому Криму зникла активістка та громадянська журналістка Ірина Данилович, коли поверталася з роботи додому. Того ж дня в будинку Ірини в селі Владиславівка біля Феодосії, де вона проживала з батьками, російські силовики провели обшук, внаслідок якого вилучили її телефон і техніку.

Представники окупаційної влади показали ухвалу на проведення обшуку, однак копію документа батькам не дали. Крім того, силовики не повідомили про її місце перебування, лише заявивши, що вона нібито заарештована на 10 діб за передачу якоїсь “несекретної інформації” якійсь громадській організації.

Викрадення Данилович має ознаки насильницького зникнення відповідно до Міжнародної конвенції про захист усіх осіб від насильницьких зникнень.

Читайте також: Громадськість вимагає звільнення зниклої у Криму Ірини Данилович

Раніше рф позбавила волі 13 кримських журналістів. Це кримськотатарські громадянські журналісти Осман Аріфмеметов, Марлен Асанов, Асан Ахтемов, Ремзі Бекіров, Тимур Ібрагімов, Сервер Мустафаєв, Сейран Салієв, Руслан Сулейманов, Рустем Шейхалієв та Амет Сулейманов, а також журналісти Олексій Бессарабов, Владислав Єсипенко і Наріман Джелял - перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, в минулому журналіст.

Фото з соцмереж

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-