Місцезнаходження зниклої у Криму журналістки Данилович наразі невідоме - Денісова

Місцезнаходження зниклої у Криму журналістки Данилович наразі невідоме - Денісова

Укрінформ
Наразі місцезнаходження зниклої у тимчасово окупованому Криму громадської активістки і журналістки Ірини Данилович невідоме.

Про це у Телеграмі повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, передає Укрінформ.

«​Сьогодні вже 12 доба з дня викрадення громадянки України Ірини Данилович. Місце її знаходження невідоме. Батьком та її адвокатом були подані заяви до окупаційних органів щодо викрадення людини, однак відповідь до цього часу не отримано», - уточнила Денісова.

За її даними, Данилович загарбники затримали 29 квітня 2022 року, і приблизно у той же час вони провели обшук у її помешканні.

«За словами батьків Ірини, рашисти повідомили, що громадську активістку заарештовано на 10 діб за передачу якоїсь «несекретної інформації» якійсь громадській організації», - зазначила Денісова.

Читайте також: Викраденої у Криму журналістки Данилович немає у СІЗО Сімферополя - адвокат

Вона нагадала, що Данилович працювала медсестрою, була журналісткою, висвітлювала проблеми системи охорони здоров’я у Криму та поширювала реальну інформацію про війну в Україні.

Насильницькі зникнення та переслідування громадських активістів та журналістів стали повсякденною практикою на території тимчасово захопленого Кримського півострова.

Зокрема, як уточнила уповноважена ВР з прав людини, рф з 2014 року позбавила волі щонайменше 13 кримських журналістів.

Читайте також: Сумарна тривалість покарання кримських політв'язнів перевищила тисячу років

«Це кримськотатарські медійники Осман Аріфмеметов, Марлен Асанов, Асан Ахтемов, Ремзі Бекіров, Тимур Ібрагімов, Сервер Мустафаєв, Сейран Салієв, Руслан Сулейманов, Рустем Шейхалієв та Амет Сулейманов, а також журналісти Олексій Бессарабов, Владислав Єсипенко і Наріман Джелял, перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, в минулому журналіст», - заявила Денісова.

На її переконання, такі дії росіян порушують положення Міжнародної конвенції про захист усіх осіб від насильницьких зникнень, статті 5 Конвенції про захист прав людини та основних свобод, згідно з якою кожній людині гарантовано право на особисту недоторканність, IV Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, Європейської конвенції з прав людини.

«Звертаюся до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення рф в Україну врахувати ці факти порушень рф прав людини в Україні», - заявила вона.

Читайте також: Громадськість вимагає звільнення зниклої у Криму Ірини Данилович

Як повідомлялося, відомі в Україні громадські організації підписали звернення до міжнародної спільноти із закликами вимагати від рф терміново звільнити громадську журналістку Ірину Данилович та всіх жертв насильницьких зникнень на тимчасово захоплених територіях України, включаючи АР Крим і Севастополь.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-