Політв'язень Джелялов 42-й день народження зустрів за гратами

Політв'язень Джелялов 42-й день народження зустрів за гратами

Укрінформ
В тимчасово окупованому росією Криму свій 42-й день народження за ґратами зустрів політв’язень Наріман Джелялов.

Привітання заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу, одному з лідерів кримськотатарського національного руху, історику, політологу та журналісту розмістило у Фейсбуці Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим, передає Укрінформ.

У Представництві відзначили, що з перших днів окупації Наріман Джелялов “висвітлює злочини рф в Криму: залякування, переслідування, політично вмотивовані арешти, тортури українських громадян та інші незаконні дії окупаційної адміністрації”.

“Саме через висвітлення злочинів, свободу слова та боротьбу за права людей Наріман Джелял був незаконно затриманий та ув'язнений російською федерацією, зокрема за участь в установчому саміті Кримської платформи”, - повідомляє Представництво.

Відзначається, що незаконне утримання та катування Джелялова триває вже 8 місяців. Його тримають у так званому спецблоці для особливо небезпечних арештантів й було навіть відмовлено у відвідуванні поховання власного батька, 28 березня 2022 року.

7 квітня 2022 р. на черговому незаконному судовому засіданні, були представлені так звані “докази”, що підтримують позицію обвинувачення. Особливу увагу було приділено документам щодо відкриття установчого саміту Кримської платформи та безпосередньої участі в ньому Джелялова.

У Представництві зазначили, що росія вже не приховує, що Джелялова переслідують за громадську та політичну діяльність, зокрема, в контексті Кримської платформи, за участь у житті кримськотатарського народу та реалізації проєктів, спрямованих на захист їхніх прав у Криму.

Як повідомили у Представництві, “справа Джелялова” є досі засекреченою, судові засідання щодо продовження арешту проходять у закритому режимі.

У день народження Джелялова Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим висловило “слова подяки та шани, за справу боротьби за права людей, права українських громадян, права корінного кримськотатарського народу України”. Також заявили, що Україна докладає максимальних зусиль для деокупації Криму і якнайшвидшого визволення Джелялова й усіх незаконно утримуваних українських громадян.

Читайте також: Секретний свідок у «справі Джелялова» не відповів на більшість запитань захисту

Як повідомлялося, 18 лютого у тимчасово окупованому Криму пройшло перше попереднє засідання у "справі" стосовно Нарімана Джелялова та братів Ахтемових.

Джелялова спочатку обвинуватили у пособництві в диверсії на газопроводі в селі Перевальне, а потім перекваліфікували обвинувачення на "вчинення диверсії у складі організованої групи" (п. "а" ч. 2 ст. 281 КК рф) та "незаконне придбання, зберігання та перевезення вибухових пристроїв, вчинені організованою групою" (ч. 4 ст. 222.1 КК рф). Згодом Джелялова обвинуватили й у контрабанді вибухового пристрою.

Асана й Азіза Ахтемових обвинувачують у диверсії, скоєній групою осіб, незаконному придбанні, зберіганні вибухових речовин та контрабанді вибухових пристроїв.

За словами адвоката Полозова, у "справі" проти Джелялова та братів Ахтемових, яким загрожує до 20 років позбавлення волі, силовиками був застосований весь спектр "напрацювань" останніх років - тортури електричним струмом, засекречені свідки, закриті судові процеси навіть з питань запобіжного заходу та безліч інших заходів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-