Проти кримського активіста Приходька росія сфабрикувала чергову справу

Проти кримського активіста Приходька росія сфабрикувала чергову справу

Укрінформ
Проти громадянина України, активіста з Криму Олега Приходька рф сфабрикувала чергове кримінальне обвинувачення за "неповагу до суду".

Про це у Фейсбуці повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, передає Укрінформ.

"31 березня 2022 року Південний окружний воєнний суд засудив Олега Приходька за частиною 1 статті 297 КК рф (неповага до суду) до 360 годин обов’язкових робіт. З урахуванням вироку від 3 березня 2021 року, до основного терміну у 5 років позбавлення волі йому було додано ще місяць ув’язнення. Таким чином Олег Приходько має відбувати покарання - 5 років і 1 місяць", - написала Денісова.

За її словами, кримського активіста, який відбував покарання у Володимирському централі, перевезли до СІЗО-5 Ростова-на-Дону для розгляду чергової справи у суді за незаконним звинуваченням.

"Наразі проти Приходька порушено третю кримінальну справу за статтею 319 КК рф (образа представника влади). Санкція статті передбачає штраф у розмірі до сорока тисяч російських рублів (приблизно 13 400 грн) або у розмірі заробітної плати або іншого доходу засудженого за період до трьох місяців, або обов'язковими роботами терміном до трьохсот шістдесяти годин, або виправними роботами терміном до одного року", - заявила Денісова.

Омбудсмен підкреслила, що дії рф щодо громадянина України є незаконними, висунуті обвинувачення - надуманими та політично вмотивованими, а самі кримінальні справи проти Приходька – сфабрикованими.

"Звертаюся до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення рф в Україну, врахувати ці факти порушення рф прав громадян України", - йдеться у дописі Денісової.

Читайте також: У Криму окупанти «шиють» уже понад 30 справ за «законом про дискредитацію» армії рф

Як повідомляв Укрінформ, 9 жовтня 2019 року у тимчасово окупованому Криму силовики затримали Олега Приходька, залишивши його на всю ніч у будівлі ФСБ, після чого повезли на обшук до його гаража, де "виявили" вибухівку.

Приходька заарештували і висунули звинувачення в підготовці до теракту і незаконному виготовленні вибухових речовин. Пізніше до нього додалися "незаконне придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння вибухових речовин або вибухівки" і планування вибуху в будівлі генконсульства росії у Львові.

3 березня 2021 року в Південному окружному військовому суді у Ростові-на-Дону Приходька засудили до 5 років позбавлення волі в колонії суворого режиму з відбуванням першого року у в'язниці, а також до штрафу в розмірі 110 тис. рублів (приблизно 40 тис. грн).

16 квітня сторона обвинувачення подала апеляцію на рішення суду з метою збільшення Приходьку терміну позбавлення волі з 5 до 11 років. Проте російський апеляційний суд залишив чинним вирок у п'ять років колонії суворого режиму.

Правозахисний центр "Меморіал" визнав Приходька політв'язнем.

Фото: Фейсбук Людмили Денісової

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-