Інформування суспільства про Крим має стати місією українських журналістів - НСЖУ

Інформування суспільства про Крим має стати місією українських журналістів - НСЖУ

Укрінформ
Інформування суспільства щодо ситуації з правами людини у Криму має сьогодні стати місією для всіх українських журналістів.

Таку думку голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко висловив у ході семінару «Кримська тематика в українських медіа: джерела, інструменти та кращі практики висветлення», який пройшов у четвер на платформі Zoom, передає кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні місія українських журналістів – інформувати суспільство про життя у Криму, про реалії на окупованій території, про порушення прав людей. Ми закликаємо журналістів цю місію втілювати своїми цікавими публікаціями у регіональних медіа та ефірах теле- та радіопрограм», - сказав Томиленко.

Читайте також: НСЖУ засуджує вирок Єсипенку: журналістика – це не злочин

Голова НСЖУ закликав використати для написання матеріалів усі отримані в ході семінару знання, зокрема, про те, яка термінологія при висвітленні проблем окупованих територій є коректною, а яка – ні, де шукати достовірні джерела інформації у Криму та на материковій Україні, як убезпечити людей, які розповідають про події та ситуацію на тимчасово окупованій території.

За словами Томіленка, під час підготовки матеріалів щодо ситуації на окупованих територіях має бути неформальний і не банальний підхід.

Як вважає журналіст, кримська тема не належить до тих, завдяки яким медіа набирають «максимальні рейтинги і завдяки яким можна писати розважальні матеріали з емоційними заголовками».

Читайте також: НСЖУ презентувала для журналістів альманах «У фокусі – Крим»

«Кримська тема – це і виклик нашому професіоналізму, нашим здібностям піднімати важливі для України та всіх нас проблеми і таким чином вставати на захист справедливості та прав людини», – зазначив голова НСЖУ.

Він закликав колег підготувати серію матеріалів, присвячених 26 лютого – Дню опору окупації Криму, висловлюючи таким чином свою журналістську солідарність із тими, кого переслідують у Криму.

Томіленко нагадав, що український журналіст Владислав Єсипенко, перебуваючи в Криму, був заарештований і засуджений до шести років позбавлення волі, ще 10 цивільних журналістів із Криму перебувають у місцях несвободи в РФ.

Як повідомляв Укрінформ, у Державному департаменті США засудили вирок російського окупаційного «суду» в Криму журналісту проєкту «Крим.Реалії» Владиславу Єсипенку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-