Авіакомпаніям протягом наступного тижня радять не літати над водами Чорного моря

Авіакомпаніям протягом наступного тижня радять не літати над водами Чорного моря

Укрінформ
Авіакомпаніям рекомендували не виконувати польоти потенційно небезпечною частиною простору над відкритими водами Чорного моря з 14 до 19 лютого, але це не означає закриття польотів над усім морем.

Як передає Укрінформ, про це повідомив виконувач обов'язків голови Державного підприємства обслуговування повітряного руху України (Украерорух) Андрій Ярмак у Фейсбуці.

"Україною здійснено офіційну публікацію аеронавігаційної інформації про активацію потенційно небезпечної зони у повітряному просторі над відкритими водами Чорного моря - з 14.02 по 19.02.2022. Тому вже від завтра авіакомпаніям рекомендовано не виконувати польоти протягом визначеного проміжку часу над цією зоною та заздалегідь планувати оптимальні маршрути з урахуванням поточної ситуації", - написав Ярмак.

Читайте також: Російський підводний човен зайшов у Чорне море

Він наголосив, що ця рекомендація не блокує в цілому польоти над Чорним морем: повітряний простір над територією України наразі є відкритим та доступним для планування польотів; безпека польотів забезпечується на належному рівні відповідно до міжнародних норм та стандартів.

Ярмак додав, що минулого тижня РФ опублікувала повідомлення для пілотів (NOTAM), в якому оголосила тимчасово небезпечною зоною частину повітряного простору над Чорним морем - з 14 по 19 лютого - через власні навчання.

У разі появи інформації про провадження потенційно небезпечної для цивільної авіації діяльності - відповідно до міжнародних правил для забезпечення безпеки польотів застосовується спеціальний порядок дій.

Читайте також: Суднам у Чорному морі радять обходити зони бойових стрільб флоту РФ

Відповідно до них Україною і здійснено офіційну публікацію аеронавігаційної інформації про активацію потенційно небезпечної зони у повітряному просторі в районі Чорного моря та про врахування для планування польотів у визначеній частині повітряного простору.

Також Ярмак додав, що відповідальність за обслуговування повітряного руху в повітряному просторі над відкритим морем у межах району польотної інформації (РПІ) Сімферополь від 1997 року делеговано Україні. Відтак, Україна є єдиною міжнародно визнаною державою, що забезпечує обслуговування повітряного руху у повітряному просторі над відкритим морем у межах району польотної інформації Сімферополь.

Після тимчасової окупації Автономної Республіки Крим, починаючи з квітня 2014 року, РФ шляхом нелегітимних публікацій аеронавігаційної інформації в односторонньому порядку декларує прагнення на аеронавігаційне обслуговування у межах РПІ Сімферополь.

В Украерорусі наголошують, що зазначені дії РФ є прямим порушенням положень Чиказької конвенції та інших міжнародних документів. Україна та весь світ не керуються публікаціями аеронавігаційної інформації, виданими РФ.

Ярмак раніше поінформував, що передумов для закриття неба над Україною немає, український авіапростір безпечний для польотів.

Заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко заявив, що влада шукає рішення для підтримки авіаперевізників, у яких можуть виникати проблеми через страхові компанії щодо польотів у повітряному просторі України.

Міністерство інфраструктури України раніше заявило, що небо над Україною залишається відкритим, держава працює над попередженням ризиків для авіаперевізників. У міністерстві наголосили, що інформація про закриття повітряного простору України не відповідає дійсності. Закриття авіапростору є суверенним правом України, відповідне рішення не приймалося.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-