У Польщі пояснили, чому висунули Джемілєва на Нобелівську премію миру

У Польщі пояснили, чому висунули Джемілєва на Нобелівську премію миру

Ексклюзив
Укрінформ
Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв давно заслужив Нобелівської премії миру.

Про це в коментарі власному кореспонденту Укрінформу заявила віцемаршалок Сейму Польщі Малгожата Госєвська, яка стала ініціаторкою висунення Мустафи Джемілєва на здобуття Нобелівської премії миру цього року.

“Я глибоко переконана, що Мустафа Джемілєв у нинішній геополітичній ситуації особливо заслуговує на Нобелівську премію миру. Тому я вирішила особисто подати його кандидатуру до Нобелівського комітету”, - сказала Госєвська.

За її словами, це також закликали зробити численні польські організації, які співпрацювали з кримськими татарами, підтримуючи їхнє прагнення до свободи ще за часів СРСР.

Як підкреслила Госєвська, біографію Джемілєва і його діяльність слід оцінити належним чином. Ще в юності він боровся за права свого народу, який зазнав вигнання, причому робив це мирним шляхом, не вдаючись до насильства та терору. І за це неодноразово переслідувався, перебував в ув'язненні.

Читайте також: Джапарова подякувала Польщі за висунення кандидатури Джемілєва на Нобелівську премію миру

Польський політик зазначила, що після повернення на батьківщину Джемілєв став лідером кримськотатарського народу і продовжує відстоювати його права в умовах окупації Криму Росією.

“На мою думку, висунення кандидатури Джемілєва на здобуття Нобелівської премії миру мало відбутися значно раніше. Однак зараз особливий період: той самий агресор, тобто Володимир Путін, який окупував Крим, погрожує напасти на Україну, загрожує Європі. Особистість Джемілєва нагадує нам усім, також Західній Європі та світові, наскільки небезпечною може бути Російська Федерація, яка постійно намагається відновити свій колишній вплив і відібрати свободу народів заради відбудови імперії”, - підкреслила віцемаршалок нижньої палати польського парламенту.

На її переконання, світ повинен дізнатися про історію кримських татар і їхню боротьбу. “Мустафа Джемілєв є постаттю, яка чудово може виконати це завдання”, - резюмувала Госєвська.

Читайте також: Польща висунула Мустафу Джемілєва на Нобелівську премію миру - ЗМІ

Як повідомляв Укрінформ, за ініціативою Госєвської Польща висунула лідера кримськотатарського народу Джемілєва на здобуття Нобелівської премії миру 2022 року.

Серед інших номінантів - британський дослідник природи Девід Аттенборо, Всесвітня організація охорони здоров'я, лідер білоруської опозиції Світлана Тихановська, міністр закордонних справ Тувалу Саймон Кофе і Папа Римський Франциск.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-