Перші 200 абітурієнтів з Криму й ОРДЛО пройшли підготовчі курси Мінреінтеграції

Перші 200 абітурієнтів з Криму й ОРДЛО пройшли підготовчі курси Мінреінтеграції

Укрінформ
На перших підготовчих курсах, організованих Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, пройшли навчання 200 абітурієнтів із Криму та ОРДЛО.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це у Представництві Президента України у Криму під час дискусії «Наскільки відкриті освітні можливості для абітурієнтів з Криму?» розповів заступник очільника МінТОТ  з питань цифрового розвитку Снавер Сеітхаліл.

«Нашим міністерством минулого року було запроваджено підготовчі курси, на яких абітурієнти мали змогу підготуватися до вступу до вищих навчальних закладів України. Звичайно, були обмеження з боку окупаційних адміністрацій, внаслідок чого ми не мали заявленої кількості учнів. Але навіть ті 200 осіб, які пройшли навчання на наших підготовчих курсах, дали колосальний досвід», - сказав Сеітхаліл.

За його словами, підсумки та проблемні питання перших підготовчих курсів було проаналізовано, і цього року планується запровадити зміни до формату навчання.

Читайте також: Для абітурієнтів з окупованих територій діятимуть квоти – Верещук

«Ми плануємо деякі зміни щодо формату проведення цих підготовчих курсів. Буде приділено увагу культурно-просвітницькій програмі, щоб випускники могли, наприклад, використовувати під час навчання українську мову», - пояснив заступник міністра.

Крім того, повідомив він, «у цифровому треку у нас великі плани, а саме - розпочати цього року навчання в онлайн-режимі». Планується також подання документів на підготовчі курси в онлайн-форматі та складання іспитів у системі прокторінг (процедура спостереження і контролю над перебігом екзамену).

Своєю чергою менеджер проєкту UniTour Муслім Алієв розповів, що проєкт, ініційований громадською організацією Q-hub, є 13-серійним тревелшоу для майбутніх студентів з окупованих територій. Він розповідає про те, як живуть і навчаються студенти 13 університетів у п'яти містах України.

Читайте також: Третина студентів із ТОТ бачить своє майбутнє тільки в Україні

«У загальноукраїнському медіаформаті, присвяченому Криму, дуже мало ЗМІ, які орієнтовані на аудиторію віком 14-25 років. Саме тому ми вирішили обрати проєкт, де ровесник абітурієнтів, який сам є абітурієнтом з Криму, транслює свої думки та враження про навчання в українських вишах тим, хто живе у Криму», - розповів Алієв.

За його словами, проєкт дозволить боротися з інформаційним бар'єром, з яким стикаються випускники шкіл на окупованих територіях України. Він розповість про спрощені форми вступу до українських навчальних закладів, про професії, які можна опанувати в них, а також про можливості переведення з вишів Криму до ВНЗ на материковій частині України.

Як повідомлялося, у 2021 році студентами українських вишів стали 2 083 жителі тимчасово окупованого Криму та ОРДЛО (8% усіх випускників на цих територіях). 337 з них - випускники кримських шкіл.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-