Для абітурієнтів з окупованих територій діятимуть квоти – Верещук

Для абітурієнтів з окупованих територій діятимуть квоти – Верещук

Укрінформ
Цільова підтримка влади, створення належних умов дозволить молоді з ОРДЛО навчатися і працювати на вільній українській території.

Як передає Укрінформ, про це у Краматорську заявила віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук, повідомила у Фейсбуці Донецька облдержадміністрація.

«Ми – урядовці та законодавці, робимо усе можливе, щоб молодь відчувала опіку та підтримку держави. Минулої п’ятниці від Президента України Володимира Зеленського я отримала завдання зібрати об’єктивну інформацію щодо того, що і як має зробити держава, аби молоді люди ухвалювали рішення переїхати сюди й одразу ж отримували повну підтримку. Звісно, зараз існує багато проблем, але ми працюємо над їх вирішенням. Упевнена: наші ініціативи допоможуть спростити процес отримання необхідних документів, а цільова підтримка дозволить молоді навчатися і працювати на вільній українській території», - наголосила Верещук на зустрічі з освітянами та молоддю з-поміж внутрішньо переміщених осіб.

Вона нагадала, що Закон України «Про вищу освіту» вже визначив особливості вступу до закладів вищої освіти осіб, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія окремих районів Донецької та Луганської областей, Автономної Республіки Крим і міста Севастополя, населених пунктів на лінії зіткнення, які отримали документ про повну загальну середню освіту.

Окрім того, ці особи можуть за бажанням одноразово скористатися правом на безоплатне навчання зі стипендіальним забезпеченням на підготовчих курсах закладів вищої освіти з наступним вступом до вишів як внутрішньо переміщені особи.

Читайте також: Законопроєкти про колаборантів потребують доопрацювання - Верещук

Вступ для абітурієнтів з ТОТ відбуватиметься в межах квоти-2, встановленої у закладах освіти, що становить 10% від загального обсягу державного замовлення. У закладах вищої освіти, які функціонують на території Донецької та Луганської областей, і переміщених закладах вищої освіти розмір квоти досягає 20%.

Верещук також підкреслила, що у студентів, які мають статус тимчасово переміщених осіб, є право отримувати два види стипендій – соціальну або академічну. Для студентів закладів фахової передвищої освіти (технікуми, коледжі) соціальна стипендія становить 890 гривень, а закладів вищої освіти (інститути, університети, академії) – 1180 гривень.

Відповідно до Порядку та умов надання державної цільової підтримки деяким категоріям громадян для здобуття професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, державну цільову підтримку надають: дітям, зареєстрованим як внутрішньо переміщені особи, і дітям, які проживають у населених пунктах на лінії зіткнення.

В ОДА констатували, що у закладах освіти Донецької області у 2021-2022 навчальному році здобувають освіту студенти та учні (всього 3154 особи) з-поміж сімей внутрішньо переміщених осіб, зокрема в закладах: вищої освіти – 2038 студентів; фахової передвищої освіти – 654 студенти; професійної (професійно-технічної) освіти – 462 учні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-