Обвинувачення запросило для кримського татарина з інвалідністю 12 років тюрми

Обвинувачення запросило для кримського татарина з інвалідністю 12 років тюрми

Укрінформ
Сторона обвинувачення у російському суді зажадала для 64-річного інваліда Зекір'ї Муратова 12 років позбавлення волі з відбуванням у в'язниці та колонії суворого режиму. 

Про це у Фейсбуці повідомляє "Кримська солідарність", передає Укрінформ.

«У Південному окружному військовому суді з дебатами виступила сторона обвинувачення, зажадавши 12 років позбавлення волі для пенсіонера з інвалідністю Зекір'ї Муратова, якого звинувачують в участі в діяльності ісламської політичної партії «Хізб ут-Тахрір», - йдеться у повідомленні.

За даними «Кримської солідарності», держобвинувач Сергій Айдінов заявив про винність Зекир'ї Муратова за частиною 2 статті 205 КК РФ («Участь у діяльності терористичної організації») та запросив для нього 12 років позбавлення волі з подальшим обмеженням свободи пересування на півтора роки. Перші три роки Муратов, на вимогу прокурора, має провести в тюрмі, а решту - в колонії суворого режиму, вважає обвинувач.

Крім цього, держобвинувач вимагає для обвинуваченого такі обмеження і після звільнення: «Без згоди ФСВП не виходити з місця постійного проживання та перебування після 22 години, до 6 години не відвідувати ресторани, бари, розважальні заклади та заходи, в яких проводиться продаж спиртних напоїв. Не залишати території відповідної муніципальної освіти, не змінювати місце проживання або перебування та місце роботи. З'являтися  для позначки двічі на місяць у ФСВП».

Читайте також: Кримські пам’ятки має рятувати спеціальний орган влади України - експерт

З обвинувального висновку прокурора випливає, що Муратов «навмисне вступив в організацію», «дотримувався заходів конспірації», «формував у мусульман претензійне ставлення до РФ». Однією з головних підстав для обвинувачення кримського татарина в тероризмі є свідчення засекреченого свідка під псевдонімом «Бекіров», який розповів, що Муратов був активним учасником так званих «халакатів» (релігійних занять — КС).

При цьому свідок не зміг назвати в суді будь-яких випадків підготовки насильницьких дій та загроз у свій бік, які стали підставою для приховування його даних. Як вважає Муратов, секретного свідка, якого він упізнав, насправді залякали і змусили давати проти нього свідчення співробітники спецслужб.

Захист висловив незгоду зі злочином, який ставиться за провину Муратову, і заявив про його невинність і фабрикацію проти нього кримінальної справи.

Як аргументи адвокати навели суперечливі показання так званого секретного свідка та оперативних співробітників ФСБ, а також заявили про некомпетентність слідчої експертизи та неприпустимі докази сторони обвинувачення.

За словами адвоката Лілі Гемеджі, для інваліда Муратова, якому цього року виповнюється 65 років, позбавлення волі на 12 років, фактично є довічним.

Зекір'я Муратов - інвалід третьої групи, має ряд захворювань опорно-рухового апарату, а також хронічні захворювання у вигляді гіпертонії та стенокардії. 7 липня 2020 року під час масових обшуків у Криму його затримали за обвинуваченням у скоєнні злочину за статтею 205.5 КК РФ (Організація діяльності терористичної організації). Київський районний «суд» міста Сімферополя обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Муратов був етапований у Ростов-на-Дону, де перебуває у СІЗО-1.

Влітку 2021 року, перебуваючи у СІЗО, політв'язень захворів на COVID-19. Його екстрено доставили до тюремної лікарні з діагнозом «двостороння пневмонія» та ураженням 50% легень. Раніше у березні 2021 року він пережив у СІЗО гіпертонічний криз.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-