Українські депутати пропонують створити Кримську платформу в турецькому парламенті

Українські депутати пропонують створити Кримську платформу в турецькому парламенті

Фото
Укрінформ
Представники депутатської групи Верховної Ради з міжпарламентських зв’язків з Турецькою Республікою в ході візиту в Анкару запропонували створити Кримську платформу в турецькому парламенті.

Про це в коментарі Укрінформу за результатами першого дня візиту повідомив голова делегації, співголова групи з міжпарламентських зв’язків з Туреччиною Рустем Умєров.

«Ми подякували Туреччині за підтримку Кримської платформи (створеної Києвом – ред.), за участь у її саміті та підписанні декларації. Запропонували створити Кримську платформу в турецькому парламенті. Технічно будемо опрацьовувати це з нашими колегами, з головою групи дружби (в парламенті Туреччини - ред.), трохи пізніше», - сказав Умєров.

Візит депутатів ВР до Туреччини / Фото: Ольга Будник, Укрінформ

Депутат наголосив на тому, що група дружби України й Туреччині у Верховній Раді - найбільша за чисельністю. В Анкару приїхала потужна делегація, проведено плідні зустрічі, зазначив він, нагадавши, що нині також ведеться підготовка до засідання Стратегічної ради високого рівня за участю Президентів України та Туреччині.

«Сподіваємося, що 3 лютого, коли Президент Туреччини приїде в Україну, ми підпишемо кілька угод. По одній з них чекаємо ратифікації в парламенті Туреччини. Це угода про будівництво квартир для внутрішньо переміщених осіб з Криму, кримських татар», - розповів народний депутат.

За його словами, в ході візиту обговорювалася також загроза подальшої воєнної агресії Росії проти України.

«Ми розповіли про стан на кордонах. Наш основний меседж - ми готові до будь-яких викликів зараз, але захищаємо ми не лише Україну, а Європу, тому розраховуємо на допомогу міжнародних партнерів. Усі перемовини ведемо політичними та дипломатичними шляхами, але ситуація на східному кордоні є неприпустимою… Поінформували турецьких колег про нинішній стан речей, зокрема про політичних в’язнів та військовополонених. Ми запросили наших колег підтримувати наші меседжі з цього приводу на всіх міжнародних майданчиках, де вони присутні», - сказав Умєров.

На зустрічах в Анкарі йшлося і про можливість сприяння з боку Туреччини у звільненні політичних в’язнів, оскільки вже є успішний кейс у цьому - звільнення Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза чотири роки тому.

Читайте також: Україна повернула Крим у світовий порядок денний - глава держави

Під час візиту в Анкару представники депутатської групи Верховної Ради з міжпарламентських зв’язків з Турецькою Республікою зустрілися з головою Великих національних зборів (парламенту) Туреччини Мустафою Шентопом, радником президента Туреччини Ялчином Топчу, головою українсько-турецької міжпарламентської групи дружби з турецької сторони, депутатом парламенту Тугрулом Тюркешем та членами цієї групи, головою турецької парламентської делегації в ПАРЄ Ахметом Їлдизом, головою комітету у закордонних справах парламенту Туреччини Акіфом Киличем, заступником міністра закордонних справ Туреччини Явузом Селімом Кираном.

У четвер, 13 січня, група українських парламентаріїв продовжує дводенний візит у Стамбулі, в ході якого відвідає Вселенський патріархат, де заплановано зустріч зі Вселенським патріархом Варфоломієм, та виробниче підприємство Baykar Teknoloji.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-