Пов'язаний з Україною конфлікт включає і Крим – голова ОБСЄ

Пов'язаний з Україною конфлікт включає і Крим – голова ОБСЄ

Укрінформ
Пов'язаний з Україною конфлікт, який також включає Крим, залишається фундаментальним викликом європейському безпековому порядку і має бути врегульований з повною повагою до суверенітету та територіальної цілісності України.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявила чинна голова ОБСЄ, глава МЗС Швеції Анн Лінде у четвер у Стокгольмі під час 28-ї Міністерської ради Організації з безпеки та співробітництва в Європі.

«Жоден конфлікт не має такого поляризаційного ефекту на європейську безпеку, як конфлікт, що стосується України, включаючи Крим», - заявила Лінде.

За її словами, будучи серед топ-пріоритетів швецького головування, цей конфлікт «залишається фундаментальним викликом європейському безпековому порядку».

«Напруга в та навколо України, яку ми спостерігали цього року, звичайно, викликає велике занепокоєння. І я розчарована відсутністю прогресу в напрямку стійкого мирного врегулювання з повною повагою до суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів», - заявила Лінде.

Вона додала, що під час мирного врегулювання конфлікту на сході України «гуманітарні потреби мають переважати над політичними переконаннями». Лінде закликала до відкриття КПВВ з обох боків лінії зіткнення та забезпечення дотримання міжнародного права, включаючи міжнародне гуманітарне право. Також вона наголосила на необхідності забезпечення безперешкодного та безумовного доступу СММ ОБСЄ до усієї території України з метою неупередженого моніторингу ситуації.

Як повідомляв Укрінформ, у столиці Швеції у четвер, 2 грудня, розпочалося 28-а Міністерська рада Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) за участю глав МЗС з 57 країн-учасниць ,у т.ч. України.

У Стокгольмі глава МЗС України Дмитро Кулеба також проведе окремий захід з іншими міністрами щодо ситуації в Криму та майбутніх кроків у рамках Кримської платформи під назвою “Кримська платформа. Рух уперед”. Крім того, Кулеба візьме участь у ще одному паралельному заході щодо України, присвяченому свободі пересування цивільного населення через лінію дотику на сході України, а також проведе низку двосторонніх зустрічей.

Фото: Magnus Hjalmarson Neideman/TT

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-