В окупованому Криму стартував марафон зі збору коштів на погашення штрафів активістам

В окупованому Криму стартував марафон зі збору коштів на погашення штрафів активістам

Фото
Укрінформ
В окупованому Криму стартував марафон, під час якого люди збирають монети та передають їх на сплату штрафів. 

Ці кошти направлять на погашення штрафів активістам, притягнутим до відповідальності за адмінстаттями. Як повідомляє Укрінформ, про це у Фейсбуці поінформувала Кримська солідарність.

"Ініціативу "Єдність дорожча за штрафи" підтримують люди з різних районів Криму. Вони фотографуються з монетами, публікують ці фотографії у своїх особистих акаунтах у соціальних мережах", - йдеться у повідомленні.

У Криму стартував марафон зі збору коштів на погашення штрафів активістам / Фото: Кримська солідарність

"Кримський марафон" — це громадська ініціатива, яка розпочалася в Криму з ініціативи "Кримської солідарності" влітку 2017 року, коли російські силовики застосували новий різновид тиску на активістів: проти громадян, які збираються підтримати своїх співвітчизників під час обшуків, почали порушувати адміністративні справи за участь у несанкціонованому мітингу.

Марафон підтримали жителі різних країн світу: в Туреччині, Німеччині, Польщі, Білорусі, Росії, Азербайджані та навіть Лівії люди приєднувалися до акції допомоги на захист тих, хто переслідується у політично мотивованих справах.

У ході першого етапу марафону було зібрано понад 800 000 рублів, що покривало суму штрафів братів Білялових, а також наступних штрафів, які присуджувалися в адміністративних справах проти активістів.

Другий етап "Кримського марафону" розпочався у січні 2018 року для сплати штрафів учасникам одиночних пікетів, коли більш як 80 осіб були визнані винними за участь у несанкціонованому мітингу (на знак протесту проти репресій за національною та релігійною ознаками у жовтні 2017 року кримські татари по всьому Криму вийшли з одиночними пікетами) і отримали штрафи від 10 до 15 тисяч рублів кожен.

Другий марафон показав більш значущі результати. З 23 по 29 січня 2018 року в Києві та інших містах України відбулася акція на підтримку "Кримського марафону". В рамках акції українці, кримські татари та всі небайдужі люди підтримали кримських активістів, яких оштрафували. У стислі терміни зібрана сума перевищила 2 000 000 рублів. Цієї суми вистачило на покриття всіх штрафів.

29 липня 2019 року у відповідь на масові судові процеси над кримськими татарами в московських судах Криму стартував третій етап "Кримського марафону".

Як повідомлялося, 10 липня 2019 року на Червоній площі затримали сімох із сорока кримськотатарських активістів поважного віку, які приїхали до Москви і вийшли з плакатами проти кримінального переслідування їх народу. В руках активістів були плакати: "Боротьба з тероризмом у Криму — це боротьба з інакодумством", "Наші діти не терористи" та "Припиніть репресії за релігійною ознакою".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-