Україні потрібно активніше працювати в межах Кримської платформи - Барієв

Україні потрібно активніше працювати в межах Кримської платформи - Барієв

Укрінформ
Росія веде роботу проти Кримської платформи з країнами-підписантами її декларації, тож Україні слід активніше діяти в цьому форматі.

Як передає Укрінформ, про це в ефірі телеканалу "Дом" сказав голова Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв, коментуючи висловлювання президента Болгарії про "російський Крим".

Барієв нагадав, що Болгарія є підписантом декларації Кримської платформи.

"Участь у саміті Кримської платформи - серйозний посил про те, що ця країна готова підтримати і стає суб'єктом Кримської платформи. Інше питання, що справді Російська Федерація не спить", - сказав Барієв.

Він наголосив, що Україні потрібно активізувати роботу в межах Кримської платформи.

"Одна річ - на саміті було підписано декларацію Кримської платформи та заявлено про це. Інше питання, коли вже мають максимально швидко проводити технічні моменти, щоб була відповідна комунікація та зв'язок. Тому що, наприклад, ми не побачили консолідованої позиції Кримської платформи у відповідь на арешти та затримання, які пройшли останніми місяцями. Ми побачили позицію лише деяких суб'єктів Кримської платформи", - розповів Барієв.

За його словами, Росія має потужні важелі тиску на Європу, і вона їх активно використовує. Зокрема, йдеться про газовий шантаж та міграційну кризу на кордонах Білорусі з ЄС.

"Тому необхідно активніше працювати для того, щоб ми вже хоча б до літа 2022 року змогли зібрати Парламентську асамблею Кримської платформи", - упевнений голова Кримськотатарського ресурсного центру.

Нагадаємо, президент Болгарії Румен Радєв заявив: "Крим зараз російський. Надзвичайно важливо мати прагматизм у зовнішній політиці. Санкції проти Росії виглядають неефективними. Нам потрібна прагматична політика щодо Москви".

Водночас його суперник на президентських перегонах Анастас Герджиков назвав Крим українською територією, незалежно від того, який прапор над ним майорить. І виступив проти скасування антиросійських санкцій.

Як повідомляв Укрінформ, 23 серпня відбувся установчий саміт Кримської платформи - нового консультативного та координаційного формату, ініційованого Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на тимчасову окупацію Криму, посилення міжнародного тиску на Росію та досягнення головної мети - деокупації Криму й повернення його Україні.

Учасники Кримської платформи у спільній декларації за результатами саміту підтвердили підтримку територіальної цілісності України, засудили тимчасову окупацію Криму, мілітаризацію півострова, порушення прав людини та свободи судноплавства в регіоні й закликали Російську Федерацію до конструктивної участі в діяльності платформи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-